MARIJA SAIČIĆ

Telephone Sheep - Jean Luc Cornec (Google)

Postojala je, u priči Iva Andrića, jedna ovčica pod nazivom Aska, ovčica koja je (kao i Šeherzada u priči Hiljadu i jedna noć), svojim umijećem uspjela da spasi svoj život i otrgne se od kandži smrti. Iako, pri spomeni ovce, uvijek mislimo na naivnu i glupu životinju (često znamo i čovjeku nadjenuti te osobine, pa kažemo „ovca za šišanje“), ova priča ipak dokazuje da ona to zapravo nije.

Govoreći o animalnoj strani čovjeka, često objašnjavamo kako se čovjek poistovjećuje sa svojom primitivnom odnosno nagonskom prirodom, bez obzira na svu svoju civiliziranost i kulturu. Životinje su od prapovijesti predstavljale važan segment čovjekovog života; živjeli su u zajednici s ljudima, nekad kao ljubimci, nekad kao prehrana, a poznato je da su se koristile i životinjska koža i krzno, kao i njihova upotreba u medicinske svrhe.

Ponedjeljak, 10. svibnja 2021.
Leonardo da Vinči, skica mačke

Kroz čitavu povijest neizostavni čovjekov suputnik bila je životinja; neovisno je li je koristio u prehrambene ili medicinske svrhe, ona je bila sastavni dio njegovog života i upravo zbog toga je neke od najbližih vrsta pripitomio. Jedna posebna vrsta životinja, koja se zadržala uz čovjeka, a u sadašnjosti uživa status kućnog ljubimca koji žive s čovjekom je mačka.

Ponedjeljak, 29. ožujka 2021.
Foto: Miko Đuričić

Od najranijih vremena čovjek je ostavljao prve tragove o svom postojanju, dok je svoja iskustva bilježio je na zidovima pećina koje danas svjedoče o prapovijesnom čovjeku, ali predstavljaju i značajno civilizacijsko/kulturno otkriće.

Albert Direr, "Adam i Eva", bakrorez, 16. stoljeće

“Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kada okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati što je dobro što li zlo.”

Biblija, Prva knjiga Mojsijeva, gl. 2, 3.

 

Ponedjeljak, 19. listopada 2020.

"Ta moja melahnolija, to je znak starosti, zamor života-taedium vitae.”

Miloš Crnjanski

“Umjetnost je korak od vidljivoga, poznatoga, do nepoznatoga.”

Kahlil Gibran

 

“Kome sreća nudi najljepšu palmu? Onome tko radosno radi, tko se raduje djelu.”

Johan Wolfgang Goethe

 

Utorak, 28. srpnja 2020.

“Istina koju moje figure nose… izranja izgleda, iznutra kao život sam.”

                                                                    Ogist Roden 1911. godine

 

Jesu li umjetnici tragajući za novim umjetničkim pravcima i slikarskim tehnikama, zanemarili estetske vrijednosti i izvršili atentat protiv dobrog ukusa?

Ponedjeljak, 22. lipnja 2020.

Modernizacija, koju nosi sa sobom XXI. Stoljeće, ne ogleda se samo u razvoju tehnologije, već i načinu ponašanja, razmišljanja, poimanja morala i normi, kao i promjenama u mnogim segmentima društvenog života, pa tako i u kulturi i umjetnosti.

Stranice

Subscribe to RSS - MARIJA SAIČIĆ