HKM.HR

Postoje sretni i nesretni ljudi. Kako ih možemo prepoznati? I, možemo li uopće? Naravno, ne možemo prodrijeti u čovjekovo srce i otkriti njegove dubine, ali stablo nečijeg života možemo prepoznati po plodovima koji su nam očiti (i koje često “jedemo”). Kada ja na dar dobijem jedan od plodova kojim rađa nečiji život, to mi daje za pravo misliti i zaključiti je li taj tko rađa tim plodom sretan ili nesretan. Koji je to plod?

Projekcijom dokumentarnoga filma i misnim slavljem u čast bl. Ozane Kotorske, koje je predvodio kotorski biskup mons. Ivan Štironja, predstavljanjem knjiga te izvedbom dramske igre posvećene blaženici, u subotu 29. svibnja 2021. održan je program trećega dana 13. Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Time je proslavljena 800. obljetnica dolaska dominikanskoga reda u Hrvatsku.

Utorak, 11. kolovoza 2020.

Danas slavimo svetu Klaru Asišku. Klara je rođena u Asizu u Italiji krajem 12. stoljeća. Na Cvjetnicu 1211. ili 1212. Klara bježi iz roditeljske kuće te se u crkvici svete Marije Anđeoske pridružuje svetom Franji. Franjo joj je te noći ošišao kosu te je odjenuo u jednostavnu pokorničku haljinu. Potom se Klara sklanja kod benediktinki u Bastiji, pa kod nekih pokornika, da bi se na kraju skrasila uz crkvicu svetog Damjana u Asizu. Ondje je s prvim klarisama, koje je uz Franjinu pomoć osnovala, proživjela ostatak života i umrla 1253.

Srijeda, 05. kolovoza 2020.

Posveta bazilike svete Marije Velike u Rimu. Blagdan koji nas na poseban način prisjeća značenja i uloge Djevice Marije u našim životima i u životu Crkve.

"Zahvalan sam Bogu za ovaj izvor naše župe koja je dala toliko duhovnih zvanja. Taj je izvor presušio jer se narod iselio pa sam ovu misu slavio za obnovu ovoga izvora. Bio bih sretan kada bi se rodilo barem jedno duhovno zvanje u ovoj župi, da barem jedna mladić ili djevojka osjete ljepotu svećeničkog i redovničkog poziva onako kako sam ja osjetio tada kroz moga župnika“, rekao je na kraju slavlja povodom 50 godina misništva kotorski biskup Ilija Janjić. Zlatni jubilej – 50 godina misništva – proslavio je u utorak 20.

Ponedjeljak, 05. kolovoza 2019.

Posveta bazilike svete Marije Velike u Rimu. Blagdan koji nas na poseban način prisjeća značenja i uloge Djevice Marije u našim životima i u životu Crkve.

Ponedjeljak, 24. lipnja 2019.

Isusov preteča i posljednji starozavjetni prorok, asket i propovjednik. Ukazao je na Isusa kao Jaganjca koji oduzima grijehe svijeta. Svoje je učenike uputio da više ne slijede njega, nego Onoga koji je došao i kojemu on nije dostojan razriješiti ni obuću na nogama.

Danas je blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja. On je ukazao na Isusa kao Jaganjca koji oduzima grijehe svijeta. Svoje je učenike uputio da više ne slijede njega, nego Onoga koji je došao i kojemu on nije dostojan razriješiti ni obuću na nogama.

Stranice

Subscribe to RSS - HKM.HR