direktno.hr

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova HDZ-a Tomislav Sokol u razgovoru za portal Direktno govorio je o svom angažmanu na zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a povod je bio njegov nedavni posjet toj zemlji. 

Nedavno ste posjetili Crnu Goru i sastali se s tamošnjim državnim vrhom. Koji su Vam bili ciljevi posjeta i jeste li zadovoljni s rezultatima razgovora koje ste vodili?

Politička previranja u Crnoj Gori dobila su epilog izborom 43. Vlade Crne Gore. Manjinska Vlada Dritana Abazovića sačinjena je od prosrpskog SNP-a, procrnogorskog SDP-a, Abazovićeve URA-e i stranke manjinskih naroda, a u njoj nakon dugo vremena ministarsku fotelju zauzeo je i predstavnik Hrvata - Adrijan Vuksanović

Na nedjeljnim izborima u Crnoj Gori, DPS (Demokratska partija socijalista Crne Gore), na čelu s Milom Đukanovićem, nakon 30 godina vlasti izgubila je većinu u crnogorskoj skupštini koju sada imaju prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", okupljena oko Demokratskog fronta koji podržava Srpska pravoslavna crkva te dvije građanske koalicije "Mir je naša nacija" na čelu s Aleksom Bečićem i "Crno na Bijelo" koju predvodi Dritan Abazović

Izložba "Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama" otvorena je u srijedu navečer u Hrvatskome pomorskom muzeju u Splitu, a na njoj je predstavljeno stotinu fotografija koje ilustriraju tradiciju bokeljskoga pomorstva, tradicijske odore ove mornarice, te dvije kubure i tradicijske odore.

Ravnateljica Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu Danka Radić istaknula je kako je glavno obilježje ove izložbe to što je "bratovština Bokeljske mornarice bratovština hrvatskoga naroda."

Voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica zajedno sa zastupnicima iz Hrvatske i u suradnji sa Academiom Cravaticom pokrenula je u Europskom parlamentu 'pisanu izjavu' (Written declaration) u kojoj poziva Europsku komisiju da uvede Europski dan kravate kako bi taj otmjeni odjevni predmet bio priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze i veze s ostatkom svijeta budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska.

Stranice

Subscribe to RSS - direktno.hr