kolovoza 2018

Izložba Ukrštanja – presjek crnogorske likovne scene podgoričke galerije Konsul pruža reprezentativan uvid u ideje i tijek crnogorske umjetnosti u rasponu od druge polovine XX. st., do danas – izložba će svečano biti otvorena u ponedjeljak,  3. 9.,  u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 20:00h.  Izložba je okupila 54 crnogorska umjetnika starije i srednje generacije –  od M. Milunović, M. Božovića, K. Krivokapića, M. Kujačića, M. Maskarelia, J. Zonjića, V. Radovića, A. Prijića, M. Vuškovića,  R. Stijovića, L. Tomanovića, C. Lainovića, D. Karadžića, N. Gvozdenovića, pa do radova S.

Žiri trinaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2018. u Tivtu, u sastavu Ivica Kunčević, redatelj, predsjednik žirija, Dubravka Drakić, glumica, Stevan Koprivica, dramaturg, nakon devet odgledanih  predstava u službenoj selekciji 30.8.2018. godine, u Tivtu, donio je Odluku o dodjeli nagrada.

 

ODLUKE O NAGRADAMA:

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU na trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, jednoglasno dodjeljuje se predstavi KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, Srbija

Obrazloženje:

Petak, 31. kolovoza 2018.

Četvrti Festival klapske pjesme Crne Gore se nastavlja koncertom u Baru na platou pored bazena Hotela „Princess“ u petak, 7. 9., s početkom u 20 sati koncertom „Klape Crne Gore, bogatstvo nacionalne muzičke kulture Crne Gore” – Bar, 2018.

Najbolje klape Crne Gore koje su aktivne i organizirane u kontinuitetu u tijeku 2018. godine, koje predstavljaju bogatstvo nacionalne glazbene kulture Crne Gore.

1. Ženska klapa “Bisernice Boke” – Kotor;

2. Ženska klapa “Maris” – Kotor;

3. Ženska klapa „Harmonija” – Budva;

U Crnoj  Gori je  prethodnih dana boravilo izaslanstvo  Ureda  za demokraciju i ljudska prava (ODIHR)  koja je dio Organizacije za sigurnost i kooperaciju u Europi (OSCE). Prilikom tog radnog posjeta njihovi eksperti su održali sastanke s predstavnicima svih subjekata u Crnoj Gori koji se bave zaštitom ljudskih prava. Između ostalih održali su sastanke s predstavnicima svih nacionalnih vijeća.

Dani kulturne baštine u Dubrovniku, kojima se obilježava Godina europske kulturne baštine, tijekom rujna donose preko pedeset različitih kulturnih događaja u organizaciji gradskih kulturnih ustanova, institucija i udruga.  Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić u četvrtak je na konferenciji za novinare rekla kako je cilj manifestacije komunicirati kulturne projekte s lokalnim stanovništvom, ali i podići svijest javnosti o važnosti i značaju kulturne baštine u europskom, regionalnom i nacionalnom kontekstu.

Hrvatski kapetan Luka Modrić dobitnik je godišnje nagrade UEFA Men's Player of the Year.

Na UEFA-inoj svečanoj ceremoniji u Monte Carlu, odmah nakon ždrijeba skupina Lige prvaka, Luka Modrić proglašen je službeno najboljim nogometašem Europe u prošloj sezoni! Kapetan hrvatske reprezentacije tako je još jednom ispisao povijest hrvatskog nogometa. Nakon što je prije nešto više od mjesec dana proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva, osvojivši Zlatnu loptu SP-a, Modrić je, kao prvi Hrvat u povijesti, postao i službeno najboljim igračem Starog kontinenta u izboru UEFA-e.

U petak, 31.8., povodom zatvaranja XIII, festivala “PURGATORIJE” na Ljetnoj pozornici Tivat u 21 sat bit će održan glazbeno-scenski spektakl  pod nazivom „Na dobrom glasu“. Uz pratnju revijalnog orkestra CNP-a pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci će  izvoditi popularne pop, rock i džez melodije, govoriti poeziju i plesati.

Orkestraciju i aranžmane potpisuju Radovan Papović, Vjera Nikolić i Vili Ferdinandi, scenografiju Ivanka Vana Prelević, redatelj programa je Goran Bulajić,  a izvršna producentica je Jelena Milošević.

Na današnjoj 23. sjednici tivatske Skupštine odbornici su raspravljali o prijedlogu za imenovanje Ilije Janovića (HGI) i Dejana Maslovara (SD) za potpredsjednike Općine.

Ilija Janović je s 21 glasom ZA, 4 glasa protiv i jednim uzdržanim izabran za jednog od potpredsjednika Općine, dok je Maslovar izabran s 21 ZA i 5 uzdržanih. Ilija Janović je član Predsjedništva HGI-ja, kao i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Otvaranje izložbe „Crna  Gora sa palete ruskih slikara” upriličit će se  u Muzeju i galeriji Tivat u petak 31. 8.

Narativni spjev i najvažnije djelo Petra Hektorovića ''Ribanje i ribarsko prigovaranje'' prvi puta bit će ekranizirano i pretočeno u dugometražni film. Snimanje igranog filma počinje 23. rujna u Starom Gradu na Hvaru.

Stranice