studenog 2013

Subota, 30. studenog 2013.

Podgorica, 30. studenog 2013. (Radio Dux) - „Na putu putnici", zbirka odabranih priča pisaca manjinskih naroda Crne Gore, predstavljena je u petak 28. studenoga 2013. g. u Narodnoj bilioteci „Radosav Ljumović" u Podgorici. Na promociji su govorili urednik izdanja Zuvdija Hodžić, književni kritičar Vlatko Simunović, književnik i publicist Bogić Rakočević i književnik Anton Gojčaj.
„Ova zbirka donosi na jednom mjestu tekstove 23 autora, manjinskih naroda raznih generacija", kazao je Vlatko Simunović. Među njima se našao Viktor Vida, ali i naši suvremenici: Muzafer Čaušija, Kemal Musić, Senad Karađuzović, Saladin Burdžović, Husein Bašić, Redžep Ćozja i drugi..

Kamenari, 30. studenog 2013. (Radio Dux) - Delegacija NVO „Zaljev hrvatskih svetaca" iz Jošice (Kamenari) boravila je u zvaničnu posjetu Beogradu i Nišu. Predsjednik NVO-a Frano Ercegović po povratku u Kamenare izjavio je da su tijekom boravka u Beogradu posjetili skralne objete, crkve Sv. Petra, Sv. Ante te crkvu Krista Kralja, a u Nišu, u godini kada se obilježava obljetnica 1700 godina Milanskog edikta, župu crkvu Uzvišenja Svetog križa koja je ove godine obnovljena te u kojoj dominiraju mozaici nadaleko poznatog umjetnika Marka Rupnika.
Posebno zanimljivo je bilo to što je u trenucima našeg boravka uspješno se završavalo postavljanje orgulja u crkvu Uzvišenja Svetog križa od strane Vlastimira Dabovića u istoimenoj crkvi našeg sumještanina iz Kamenara, koji je stalno zaposlen u Beogradu jedan je od rijetkih entuzijasta i stručnjaka koji zna postaviti i osposobiti orgulje.

Kotor, 30. studenog 2011. (Radio Dux) - Stručni skup pod nazivom „Stanje i valorizacija plantaža kestena u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na lokalitet Stoliva", održan je sinoć u sali Skupštine općine Kotor - Palača Bizanti.
Organizator skupa je bila MZ "Stoliv" i NVO "Kamelija". Stručnjaci iz Hrvatske i Makedonije danas su obišli lokalitet kestenove šume do Gornjeg Stoliva, analizirajući stepen oboljelosti kestena rakom kore.
Na temu "Šume pitomog kestena stanje u Hrvatskoj i metode zaštite"- predavanje je održala Sanja Novak Agbaba sa Šumarskog instituta iz Zagreba.
"U Hrvatskoj imamo 37.000 hektara kestenovih šuma od toga čistih šuma kestena 15.000 hektara. Problem bolesti je rak kore kestena.Uzročnik je gljivica Cryphonectria parasitica, stoga je potrebna zaštita- izdvajanje stabala teško oboljelih sječom i biološka zaštita korišćenjem pesticida. S nekih plantaža, kojih nije puno u Hrvatskoj, stabla kestena, koja su jako oboljela nakon sječe izvoze se u Sloveniju i koriste se za proizvodnju tanina. Kesten se koristi u prehrambene i farmaceutske svrhe" - kazala je Sanja Novak Agbaba.

Petak, 29. studenog 2013.

Tivat, 29. studenog 2013. (Radio Dux) - „Od elite do elite" naziv je novog turističkog prospekta Tivta koji je, zajedno sa novim 15-minutnim promotivnim filmom, predstavljen javnosti sinoć na prezentaciji u multimedijalnoj sali Općine Tivat. Novi propagandi materijal koji koncepcijom potpuno odudara od do sada važećeg marketinškog i prezentacionog koncepta lokalne ugostiteljske ponude, uradila je Turistička organizacija Tivat.
„Kad smo radili plan aktivnosti za ovu godinu željeli smo da napravimo propagandni materijal koji će oslikati elitu koja je utemeljila naš grad i elitu koja ga iz dana u dan dopunjava - od elite do elite. Termin promocije se podrazumijevao, manifestacija "Novembarski dani" kad slavimo Dan grada. Imamo sreću što su na našem projektu radili istinski zaljubljenici u naš grad i njegov mediteranski sjaj, Neven Staničić na katalogu i Vesko Vujović poznatiji kao Veri Veroza na filmu." – kazala je direktorica TO Tivat Bernarda Moškov.

Zagreb, 29. studenog 2013. (Radio Dux) - Društvo hrvatskih književnika obilježilo je jučer 120. godišnjicu rođenja Miroslava Krleže okupivši na svom znanstvenom kolokviju književne teoretičare i povjesničare koji su se u desetak izlaganja bavili stvaralaštvom tog hrvatskog književnika koje je, složili su se, i danas aktualno kao tema, ali i kao neiscrpan izvor za proučavanja.
Miroslav Krleža neosporno je hrvatski klasik, ispunjava sve kriterije za književne klasike, stvarao je vrhunska djela u svim književnim rodovima i obradio sve teme i stilove, rekao je Reinhard Lauer, njemački sveučilišni profesor, krležolog. Bio je veliki autoritet za života i poslije, što može imati izazvati suprotan efekt, pa ga mogu mrziti, ali ne mogu bez njega, istaknuo je.

Petak, 29. studenog 2013.

Budva, 29. studenog 2013. (Radio Dux) - Europsko ujedinjavanje ne može biti završeno ako ne obuhvati i zemlje jugoistoka Europe, i to sve njih. Europsko je ujedinjavanje milenijski pothvat, a ujedinjena Europa nije samo naša želja, nego i naša sudbina, kazao je nekadašnji predsjednik SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić, učestvujući u radu drugog dana Konferencije "Ekonomija Crne Gore 2013 – Saradnjom do prosperiteta" u Budvi.
Manje je poznato da je Mesić radio u pravosuđu i privredi, a da je bio prvi koji je u vrijeme komunizma zagovarao otvaranje privatnih fabrika, zbog čega je optuživan da uvodi kapitalizam "na mala vrata".
Mesić je tokom izlaganja govorio o integracijama Balkana u EU, osvrćući se i na krizu u Uniji.

Kotor 29. studenog 2013. (Radio Dux) - "Historičnost Milanskog edikta iz 313.-povijest i legenda" naziv je vjerske tribine koju je u povodu obilježavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta organizirao Biskupskupija Kotor u bazilici katedrale Sv. Tripuna. Veliko interesovanje prisutnih izazvalo je znanstveno izlaganje prof. dr Stjepan Krasića.
Nakon predavanja priređena je prezentacija restauriranog raspeća jednog od najvećih baroknih mletačkih skulptora Andrea Brustolona.
O restauriranom Brustolonovom raspeću govorila je Jasminka Grgurević konzervatorka Centrua za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, područno odjeljenje Kotor.

Podgorica, 28. studenog 2013. (Radio Dux) - Knjiga „Hrvatski i crnogorski roman" Jakova Sabljića promovirana je sinoć u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović" u organizaciji Instituta za crnogorski jezik i književnost.
O knjizi su govorili autor Jakov Sabljić, Milena Ivanović, Vladimir Vojinović i Aleksandar Radoman, dok je medijator večeri bio Ivana Vulić.
Knjiga Jakova Sabljića „Hrvatski i crnogorski roman (međuknjiževna tumačenja)" zasniva se na komparativnim analizama odabranoga korpusa suvremenih crnogorskih i hrvatskih romana mlađih autora, pri čemu se naročito uzima u obzir uticaj popularne kulture i medija, prevashodno filma, na literarnu praksu.

Četvrtak, 28. studenog 2013.

Tivat, 28.studenog 2013. (Radio Dux) - U spomen na nedavno preminulog trogirskoga tenora Vinka Cocu koncert pod nazivom " Vinku u čast" biće održan u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, Dom "Gracija Petković u subotu 30.studenog s početkom u 19 sati.
Osim organizatora koncerta klape "Jadran", kao gosti će nastupiti ženska klapa "Moderato Cantabile" i mješovita klapa " Veterani vazda mladi".

Tivat, 28. studenog 2013. (Radio Dux) - Sjajan uspjeh reprezentacije Crne Gore u boćanju na Svjetskom prvenstvu u Argentini nastavak je odličnih rezultata naših igrača. Od državne samostalnosti CG (2006) boćari su osvojili više od 20 odličja na medjunarodnim takmičenjima. Ove godine nakon brončanog odličja na ženskom prvenstvu Europe, ovog mjeseca i dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Argentini koje su osvojili Miroslav Petković i Dejan Stjepčević.

Stranice