listopada 2013

Četvrtak, 31. listopada 2013.

31. listopada 2013.g. (Radio Dux) - Crkva svakog 1. studenog u godini proslavlja blagdan Svih svetih. Ova svetkovina izražava činjenicu da sveci nisu samo oni koji su kanonizirani, već svi koji su ušli u Kraljevstvo Nebesko, pa iako im ne znamo imena i njihovi životopisi su nam nepoznati. Takvih je puno više od onih koji su službeno uzdignuti na čast oltara. Svi oni, i znani i neznani, imaju svoje mjesto u kalendaru i sutrašnji dan njima je posvećen.

Četvrtak, 31. listopada 2013.

Kotor, 31.listopada 2013. (Radio Dux) - Veleposlanstvo Italije u Podgorici u suradnji s Univerzitetom "Dante Alighieri" iz Reggio Calabria organizira Reviju talijanskog filma "Pet priča s druge obale mora", koja će biti u kotorskom kinu "Boka" 2. i 3. studenog (subota i nedjelja) 2013. godine u 18 sati.
Ovogodišnji izbor filmova sastoji se od pet izvrsnih filmova najnovije talijanske produkcije, od kojih se neki trenutačno prikazuju u talijanskim kinima. Prvi film bit će "Benur - Gladijator u najam", redatelja Masima Andreje, u koje glavne uloge tumače Nikola Pistoia i Paolo Triestino. Potom, "Ja putujem sama", redateljke Maria Sole Tognazzi, u kojem igraju Margherita Bej i Alessija Barella. Treći je film "Živjela sloboda", u režiji Roberta Andoa, u kojem igraju Toni Servillo i Valerio Mastandrea, a četvrti "Otkrivanje zore" u režiji Suzane Niccareli, u kojem glavne uloge igraju ponovo Margherita Bej i Sergio Rubini. I na kraju, film redatelja Salvatorea Meroa, "Prelijepi leptiri" s Miccaelom Ramazzoti i Sarom Poda.

Tivat, 30. listopada 2013. (Radio Dux) - Nacrt novog Zakona o o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola a koji se odnosi na pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Crnoj Gori, predstavljen je danas na okruglom stolu u Tivtu koji je priredilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.
Izuzetno loše posjećenom skupu, pored obradjivača iz ministarstva kojim rukovodi Suad Numanović, prisustvovali su predsjednica HGI I ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Zvonimir Deković, te nekoliko predstavnika NVO sektora.

Tivat, 30 listopada 2013.(Radio Dux) - Izaslanstvo predstavnika Hrvata u Crnoj Gori, u čijem su sastavu bili predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednica Hrvatske građanske inicijative i članica Izvršnog odbora Vijeća Marija Vučinović, boravila je u radnom posjetu Zagrebu, kojom su se prigodom susreli s predstavnicima političkoga života iz matične države.
28. listopada su se u pratnji gospodina Ivana Zebe, tajnika u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, susreli s mr.sc. Marinom Knezovićem, ravnateljem Hrvatske matice iseljenika. Prilikom sastanka dogovorena je suradnja na zajedničkim projektima. Također je bilo riječi o načinu na koji bi se sportašima iz Crne Gore omogućio dolazak i sudjelovanje na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu u srpnju iduće godine.

Srijeda, 30. listopada 2013.

Kotor, 30.listopada 2013. (Radio Dux) - Luka Kotor privodi kraju još jednu veoma uspješnu glavnu nautičku sezonu, koja je omogućila da turistička sezona u drevnom gradu u punom obimu traje čak 10 mjeseci. Iako će tijekom narednog mjeseca pod Lužu prestati da dolaze veliki kruzeri, period do njihovog ponovnog uplovljavanja u ožujku naredne godine, spojit će mali kruzeri "Artemis" i "Athena", koji će tijekom zimskih mjeseci dolaziti u Kotor. Prema riječima izvšnog direktora AD "Luka Kotor" Vasilija Kusovca, od 1.siječnja do 25.listopada kroz luku drevnog grada prošlo je 23 posto više putnika, dok se za Rivu vezalo ili pod Lužom sidro spustilo 11 posto više brodova nego u isto vrijeme lani. Promet putnika u tom periodu bio je 262.038, a brodova 352. Struktura brodova je izmijenjena, pa je tako ove sezone u Kotoru bilo za 2 posto manje brodova dugačkih do 200 metara nego lani, za 40 posto je povećan broj kruzera dugih preko 200, a za 31 posto povećan je broj dolazaka mega-kruzera dugih preko 300 metara.

Srijeda, 30. listopada 2013.

Tivat, 30. listopada 2013. (Radio Dux) - Boćarski klub Gornja Lastva jučer je otpočeo s radom. Osnovni je cilj kluba okupljanje što većeg broja mladih koji se žele baviti boćanjem, ući u viši rang natjecanja te izgradnja drugog boćarskog zoga u Gornjoj Lastvi.
Rukovodstvo kluba čine presjednik Vladimir Brkan, tajnik Anton Stjepčević, trener Olivera Mitošević, i službeno lice koje zastupa klub u odnosu s javnošću Andrea Orlando.

Utorak, 29. listopada 2013.

Zagreb, 29. listopada 2013. (Radio Dux) - Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović u ponedjeljak 28.listopada, primio je delegaciju hrvatske zajednice iz Tivta, Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća i Mariju Vučinović, ministricu bez portfelja u Vladi Crne Gore u pratnji Ivana Zebe iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Izaslanstvo je imalo dogovorene sastanke i u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Saboru i Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu.

Utorak, 29. listopada 2013.

Tivat, 29. listopada 2013. (Radio Dux) - Zadnjih nekoliko dana Boku je prekrila magla. Radi se naime o advekcijskoj magli, koja nastaje u kasno ljeto i jesen, kada se u ohlađenom zraku nad toplim zagrijanim morem isparena voda po danu naglo kondenzira i tako također stvara maglu.Najčešća je u kasnu zimu i proljeće. Temperatura mora u Boki je visokih 21 stupanj dok temperatura zraka noću se spusti do 14 stupnjeva.
Osim temperature i vlage za maglu je bitan j i vjetar. Zapravo najbolji uvjeti za maglu je bezvjetrica i tiho anticiklonalno vrijeme. Već kod brzine vjetra većoj od 3 m/s magla se razbija.
Pomorcima i ribarima magla zna biti veliki neprijatelj. Kruzeri koji svakog jutra ulaze u Boku svojim sirenama upozoravaju. Jutros smo okom foto-objektiva zabilježili kako Boka izgleda obavijena maglom, ribari su nam se požalili da ne vide ni svoju provu, ali zato u plićaku ronioci na sigurnom kopaju tražeći po koju zaostalu vongolu ili pilingrin.

Utorak, 29. listopada 2013.

Stoliv, 29. listopada 2013. (Radio Dux) - Tradicionalna manifestacija "Kostanjada" bit će održana u nedjelju 3.studenog na platou ispred stolivskog Doma kulture "Niko Bilafer", u organizaciji Udruženja "Kamelija" i Mjesne zajednice Stoliv.
Početak manifestacije je zakazan za 11 sati, a programom su predviđeni - prezentacija i degustacija proizvoda od kostanja i zdrave hrane, izložba radova likovnih umjetnika i dječjih školskih radova, kulturno-zabavni i sportski program, izleti pješakim stazama u Gornji Stoliv i na Vrmac (u 8 i 13 sati) a biće održan i stručni skup na temu "Stanje i valorizacija plantaža kostanja u Crnoj Gori".

Utorak, 29. listopada 2013.

Tivat, 29. listopada 2013. (Radio Dux) - Općina Tivat počela je realiziranje dugo najavljivanog projekta postavljanja ograde oko komleksa velikog Gradskog parka. Čitav posao vrijedan je 94.114 eura, a obavlja ga preduzeće "Incom" iz Podgorice. Njihovi radnici ovih dana izlivaju betonsku osnovu, na koju će kasnije postaviti željeznu ogradu, a posao bi trebalo da bude završen za 15-tak dana.
Prema projektu bila su planirana četiri ulaza u park, ali su u Općini odlučili da se zbog blizine škole i lakšeg ulaska učenika, postave još dva pa će tako na ogradi oko parkovskog kompleksa biti ukupno šest ulaza.

Stranice