travnja 2013

Srijeda, 01. svibnja 2013.

Tivat, 1. svibnja 2013. (Radio Dux) - Međunarodni praznik rada, 1. svibnja ustanovljen je u znak sjećanja na taj dan 1886. godine, kada je više desetina tisuća radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.
Organizatori protesta su zahtjeve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 1. svibnja 1886. godine.
Kao odgovor tim zahtjevima uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

Utorak, 30. travnja 2013.

Tivat 30. travnja 2013. (Radio Dux) - Da se pokušava očuvati arhitektonska baština - stari palaci, sela, crkve, tvrdjave – više je ili manje čak i kod nas u Crnoj Gori uobičajena stvar. Da se medjutim, od devastacije i zaborava pokušavaju otrgnuti stare fabrike, brodogradilišta, strojevi, željeznica ili pak parobrodi, nešto je za nas sasvim novo.
U Hrvatskoj ali i svijetu uopšte, čuvanje industrijske tehnološke kulturne baštine sasvim je normalna stvar, a jedna od NVO koje se bave takvim stvarima je i Udruga za promicanje i očuvanja riječke industrijske baštine "Pro Torpedo". Udruga iz Rijeke već je na tom polju postigla značajne uspjehe, a mi smo boravak u Boki kotorskoj jedne od njenih članica, Ivane Lučić, iskoristili i da je ugostimo u našoj emisiji o moru i pomorstvu "Neptun".

Podgorica 30.travnja 2013.(Radio Dux) – Objavljen je novi broj časopisa za kulturu, književnost i nauku „Kod“. Sadrži poeziju, prozu i naučne radove pripadnika manjinskih naroda Crne Gore. Časopis uređuje akademik Zuvdija Hodžić. Izdavač je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
Novi broj časopisa „Kod“ otvara izbor iz poezije Hajra Ulćinakua. Ulićinaku je rođen u Ulcinju 1938 godine. U časopisu „Kod“ objavio je ciklus pjesama tematski vezanih za Mediteran.

Ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Tivat 29. travnja 2013. (Radio Dux) - Sajam nautike jedna je od najatraktivnijih manifestacija koju organizira „Jadranski sajam" a.d. Budva, kontinuirano bilježi rast interesovanja izlagača i posjetilaca – priopćeno je danas na pres-konferenciji u Tivtu povodom predstojećeg 31- medjunarodnog Sajma nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju.
Domaćin sajma koji traje od 1. do 5. svibnja, drugu godinu za redom, biće tivatski nautički centar Porto Montenegro.

Ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Donja Lastva 29. travnja 2013. (Radio Dux) - Hrvatska knjižnica "Ljudevit Gaj" dobila je vrijednu donaciju knjiga od obitelji Dijane Pean i Borisa Peana. Donacija sadrži oko dvijesto knjiga vrijednih izdanja koja su do sada, bila slabo dostupna široj čitalačkoj publici.
Fond knjižnice "Ljudevit Gaj" koja funkcionira u sklopu Hrvatske krovne zajednice "Dux Croaotrum", dostigao je preko 4000 jedinica.

Kotor 29.travnja 2013.(Radio Dux)- U nedeju je Svetom misom u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti obilježena sedma godišnjica smrti don Branka Sbutege.
Tom prigodom predstavljena je nova knjiga "Don Branko Sbutega" autora dr Antuna Sbutege, u izdanju Fondacije za obnovu sakralnog kompleksa Svetog Eustahija u Dobroti.
DON BRANKO SBUTEGA
BRANKO SBUTEGA rođen je 8. travnja 1952.

Nedjelja, 28. travnja 2013.

Stoliv 28. travnja 2013. (Radio Dux) - Manifestacija "Fešta kamelija Stoliv 2013 " završena je u nedelju ribarskim susretima vlasnika i ljubitelji drvenih barki "Camellia trophy".
U akvatorijumu ispred Stoliva od jutarnjih sati posade osam drvenih barki takmičilii su se u ribanju i veslanju nakon čega su prodefilovali akvatorijem ispred stolivske rive.
Pobjednici ovogodišnjeg "Camellia trophy" u ribanju su braća Marijan i Mladen Šantić, drugo mjesto osvojili su Mario Garbin i Bruno Brguljan, dok je treće mjesto pripalo Zoranu Brguljanu.

Nedjelja, 28. travnja 2013.

Donja Lastva 28.travnja 2013.(Radio Dux) - "Požega Boki"naziv je koncerta koji je u subotu održalo Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Slavonske Požege u Domu kulture "Josip Marković". Kao gost večeri nastupio je Mandolinski orkestar HGD-a "Tripo Tomas".
Brojnu publiku i goste iz Požege u ime organizatora pozdravio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović i tajnica HGD-a Danijela Vulović.
Koncert je održan u organizaciji Hrvatsko građanskog društva Crne Gore i Hrvatsko nacionalnog vijeća.

Gornja Lastva 27.travnja 2013.(Radio Dux) - Izazov očuvanja i valorizacije tradicionalne ruralne arhitekture vrlo je sličan u svim zemljama regiona, a objekti upravo te arhitekture, pod najvećim su rizikom upravo sada u vremenu globalizacije – čulo se danas na međunarodnoj konferenciju pod nazivom „Ruralno nasljeđe Jugoistočne Evrope", koja je održana u Tivtu u sklopu 11.zasijedanja Mreže za nasljeđe Jugoistočne Evrope – "SEE Heritage Network". Tridesetak učesnika - stručnjaka za prostorno planiranje,arhitekata, konzervatora i aktivista NVO sektora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova i Albanije okupilo se juče u adekvatnom ambijentu – starom bokeljskom selu Gornja Lastva na obroncima Vrmca iznad Tivta, gdje su raspravljali o načinima zaštite, obnove i adekvatne valorizacije tradicionalne ruralne ahtitekture u tim državama. Okruženi starim kamenim kućama, međama i netaknutom prirodom Gornje Lastve, učesnici skupa saglasili su se da ruralnu i tzv. vernakularnu arhitekturu treba sačuvati jer je ona izuzetno bitan dio cjelokupnog kulturnog identiteta država regiona.

Stranice