siječnja 2011

Tivat, 29 siječnja 2010 god. - U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore povodom predstojeceg Popisa stanovništva u Crnoj Gori koji ce sprovesti od 1. do 15. travnja, odrzan je sastanak sa svim predstavnicima hrvatskih udruga te jedine politicke stranke hrvata u Crnoj Gori Hrvatske građanske inicijative. Sastanku su nazočili Generalni konzul Republike Hrvatske Bozo Vodopija, savjetnik hrvatskog veleposlanika Nebojša Kirigin, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janovic, predsjednica HGI-a Marija Vučinovic, predsjednik Hrvatsko građanskog drustva Ivan Ilić, predsjednik Hrvatske krovne zajednice Zvonimir Dekovic kao i ostali predsjednici NVO koje se zalažu za očuvanje identiteta, kulture, jezika i svega onog sto Hrvati u Crnoj Gori stoljećima baštine.

Četvrtak, 27. siječnja 2011.

KOTOR, 27. siječnja 2011. – Na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna Tradicionalnim izgovaranjem loda – pohvala svecu zastitniku Kotora sv. Tripun i podizanjem zastave na bazilici Mali admiral admiral devetogodišnji Dragan Josipa Marković iz Kotora oznacio je pocetak Tripundanskih svecanosti. Mali admiral odusevio je mnogobrojne građane koji su prisustvovali ovom izuzetanom činu slavlja za Kotor. Institucija Malog admirala predstavlja generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, i predpostavlja se da je započeto još u XVI stljecu.
Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Savu ispred crkve Svetog Nikole, a nakon toga svi zajedno odlaze na trg ispred bazilike Svetog Tripuna odakle je Mali admiral izgovarao lode - pohvale zastiniku grada.

Kotor 26.1. 2011 - Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora na poseban će način obilježiti nekoliko velikih jubileja za bokeljsko pomorstvo koji se navršavaju u 2011 godini. Već 17. travnja na 70-tu godišnjicu potapanja razarača „Zagreb" u Tivatskom zaljevu, u muzejskom Odjeljenju Prvog i Drugog svjetskog rata otvorit će se posebna postavka o tom dogadjaju koja će biti upotpunjena i novim, široj javnosti do sada još ne prikazanim eksponatima vezanim za narodne heroje Milana Spasića i Sergeja Mašeru i razarač „Zagreb".

24.01.2011. Tivat - Gost radio DUX-a bila je Sandra Kapetanović, predstavnica NVO Expeditio iz Kotora. Ona je govorila o aktualnom projektu „ Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima", koji će realizirati sa partnerima iz Albanije i Makedonije. Inače, Nevladina udruga Expeditio ima misiju podsticanja održivog prostornog razvoja u Crnoj Gori i regionu kroz djelovanje u oblasti arhitekture, planiranja prostora, kulturnog nasljeđa i uopće kroz aktivnosti koje doprinose ukupnom razvoju civilnog društva. Projekat  „Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima" će se sprovesti u naredne dvije godine do kraja 2012.

20. 1. 2011. god. Tivat – Povodom popisa stanovništva u Crnoj Gori koji ce se sprovesti u periodu od 1. do 15. travnja ove godine razgovarali smo sa Marijom Vučinović, predsjednicom Hrvatske građanske inicijative - jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori. „Kao politička stranka aktivno ćemo se uključiti u kampanju popisa stanovništva, kako bi educirali stanovništvo da se građani bez straha i slobodno izjasne - što su i kojim jezikom govore. Prema popisu koji je sproveden 2003. godine u Crnoj Gori 1,1 % stanovništva izjasnilo se kao Hrvati. Naš cilj je da pobudimo svijest kod građana hrvatske nacionalnosti da se slobodno izjasne i budu ponosni na ono sto jesu, jer Hrvati u Crnoj Gori su autohtoni narod koji mora očuvati svoj identitet i biti ponosan na kulturnu baštinu koju posjeduje na ovim prostorima" kazala je predsjednica HGI-a Marija Vučinović.

18.01.2011.,Tivat- Gost emijsije Tragom Hrvata Boke i događaja bio je Filip Deković, osvajač trećeg mjesta na Europskom prvenstvu u kyokushin-kan karateu u apsolutnoj kategoriji do 18 godina, koje je održano u Beogradu krajem prošle godine. Filip je u razgovoru sa našim novinarom podijelio svoje dojmove sa proteklog prvenstva, kao i svoje ambicije u budućnosti. On ima 17 godina, ide u III. razred Srednje Brodomašinske škole, a kako je uspio osvojiti brončanu medalju i kako je uskladio svoje obveze i ljubav prema sportu poslušajte u audio zapisu.

Nedjelja, 16. siječnja 2011.

15.01.2011g.,Kotor- Sinoć je u Kotoru odigrana uzvratna utakmica finala Kupa Crne Gore za vaterpoliste, između Primorca i Budve. Trofej je pripao Budvanima, iako su poraženi rezultatom 9:8(3:0,1:2,3:2,2:4), prednost iz prvog meča 10:8 donijela im je naslov osvajača Kupa Crne Gore. Utakmica je bila rezultatski dramatična i neizvjesna do samog kraja. Primorac je tijekom čitavog meča bio dominantan, ali nije uspio anulirati zaostatak od dva gola iz prvog susreta u Budvi. Kotoranima se nema što zamjeriti obzirom u kakvoj se teškoj situaciji nalaze već dulje vrijeme. U prilog tome je i činjenica, neodržavanja jučerašnje Skupštine Vaterpolo kluba Primorac zbog nedostatka kvoruma. Jedini tko nije zaboravio Primorac su njegovi vjerni navijači , koji su opet sinoć popunili tribine kotorskog bazena. Svojim prisustvom podršku su dali i gadonačelnica Općine Kotor Marija Ćatović, kao i dopredsjednici Željko Abramović i Andrija Popović.

Kotor 13. siječanj 2011 god. - Svetom misom u katedrali Sv. Tripuna u prisustvu velikog broja vjernika i poštovalaca zaštitnika grada Kotora, proslavljen je prijenos svetih moći (karika) Svetog Tripuna iz Carigrada u Kotor 809. godine na današnji dan. Misno slavlje sluzio je župnik peraški don Srećko Majić koji je ujedno i opat, a po tradiciji opati peraški na taj dan služe Svetu Misu.
U doba ikonoklastičkih borbi mletački pomorci na današnji dan 809. godine prenijeli su moći sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. Bizantski car Konstantin Porfirogenet u drugoj polovici 10. stoljeća u znamenitom djelu "De administrando imperio" (O upravljanju carstvom), navodi da Kotor posjeduje i časti zemne ostatke sv. Tripuna mučenika. Klement VIII. dekretom od 17. rujna godine 1594. potvrdio je slavljenje sv. Tripuna za Kotorsku biskupiju na dan 3. veljače. Na ovaj dan se spominje i Bokeljska mornarica koja je zbog radosti što su moći Svetog Tripuna pristigle u Kotor i zaplesala kolo a od XV stoljeća na taj dan Bokeljska Mornarica bira i malog admirala koji će izreći Lode – pohvale Svetom Tripunu 27. siječnja, kada otpočinju Tripundanske svečanosti.

Uzgajivači školjaka u Boki Kotorskoj okupljeni u Udruženju marikulturista Crne Gore „Marefarm“ iz Tivta, prošle su godine proizveli oko 200 tona mušalja. Predsjednik Udruženja marikulturista Duško Vlahović ističe da se proizvodnja nije povećala u odnosu na prethodnu godinu, a osim na domaćem tržištu u crnogorskim hotelima, restoranima i na pijacama, mušlje iz Boke i to ukupno oko 15-tak tona, plasirane su i na tržište Srbije. Udruženje marikulturista lani je u vali Zagreb kod Ostrva cvijeća u Tivatskom zalivu započelo izgradnju Centra za purifikaciju i otpremu živih školjkaša. Objekat je u završnoj fazi, oprema je nabavljena i za okončanje preostalih radova treba još oko 30 tisuća eura koje u „Marefarmu“ očekuju iz ovogodišnjeg agrobudžeta crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Završetkom i stavljanjem u pogon Centra za purifikaciju i otpremu školjaka, uzgajivači će ispuniti sve uslove da dobiju HACAP sertifikate o bezbjednosti hrane koju proizvode.
Inače, Vlahović koji je gost naše emisije o moru „Neptun“, demantovao je tvrdnje pojedinih medija koji su proteklih dana pisali o navodno nedopustivo velikom sadržaju teških metala u školjakama na Crnogorskom primorju, predstavivši podatke najnovijih laboratorijskih analiza koje dokazuju da su školjke sa bokeljskih uzgajališta vrhunskog kvaliteta.
Siniša Luković

Nedjelja, 09. siječnja 2011.

9.1.2011, Kotor - Sinoć je u Kotoru odigrano 4. kolo eurolige u vaterpolu između domaćina Primorca i Segeda iz Mađarske, rezultatom 9:9 (2:2, 2:2, 2:2, 3:3). Nemotiviranost igrača, uzrokovana općim stanjem u klubu i financijskim problemima, dovela je do ovakvog, ipak neočekivanog remija. U narednom, odlučujućem susretu za prolazak u dalji krug takmičenja, Primorac dočekuje 19. siječnja Vašaš.
Za razliku od Primorca, Jadran iz Herceg Novog  održao je pravi čas vaterpola na gostvanju u Mađarskoj. Oni su pobjedili ekipu Vašaša rezultatom 8:12 (2:4, 3:2, 2:4, 1:2) i značajno se približili narednom krugu takmičenja u Euroligi.

Stranice