kolovoza 2010

Utorak, 31. kolovoza 2010.

31. 8 Gornja Lastva - U sklopu proslave 600-te obljetnice župne crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi sinoć je održano književno veče. U djelimično obnovljenoj kanonici crkve, u nesvakidasnjem prostoru, mističnom ambijentu uz svijeće i instalacije koje je kreirao Dražen Zetić mladi pjesnik iz Zagreba, Miroslav Sindik i Desanka Matijević nadahnuto su prezentirali svoju poeziju. Veče je otvorio Đuro Vidmarović književnik koji je najavio skoro konstituiranje NVO Hrvatskog knjizevnog kluba Boke Kotorske udruge "koja bi njegovala književnu riječ i koja bi pomogla da se hrvatski jezik sačuva onako kako je to predviđeno Ustavom i Međudržavnim ugovorom o zaštiti manjina između Crne Gore i Hrvatske". Inspiriran ambijentom i atmosverom Dr. Vinicije Lupis voditelj Instituta "Ivo Pilar" područnog centra Dubrovnik, govorio je o tome kako je Gornja Lastva  čudnim putem povezana i pomogla da se otkrije jedan opus slikara i umjetnika jedinog civilnog podkralja Kraljevine Dalmacije, Nikana Ardelija. Poslušajte...
Đuro Vidmarović
{mp3}vidmarovic_kvgl2010{/mp3}
Dr. Vinicije Lupis
{mp3}lupis_kvgl2010{/mp3}

Ponedjeljak, 30. kolovoza 2010.

Turistička ponuda Tivta i Boke Kotorske bogatija je za ekskluzivni lounge-restoran "Prova" koji je sinoć zvanično otvoren u prisustvu velikog broja zvanica. U predivnom ambijentu na šetalištu između hotela "Mimoza" i "Palma", na smoj obali mora atipicni restoran "Prova" izgleda kao brod koji plovi.


KOTOR, 28.8.2010. Članovi i simpatizeri Hrvatske građanske inicijative, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori prigodnim programom proslavili su osmu obljetnicu postojanja . U crkvi Gospe Sniježne u Kotoru misu je služio kotorski Biskup monsinjor Ilija Janjić. Predsjednica stranke Marija Vucinović je istakla značaj stranke u očuvanju identiteta i kulture te pozvala prisutne da se na predstojećim popisu stanovništva u Crnoj Gori izjasne kao Hrvati.
Članovi KUD "Boka" iz Tivta na platou ispred crkve odigrali su dobrotsko i škaljarsko kolo u zvuke lijerice starog gudackog glazbala juzne dalmacije koje se jos svira jedino na dubrovackom primoriju. Slavlje se nastavilo uz klapu Vazda Mladi.
Nazočni su bili veleposlanik Repulike Hrvtske u Crnoj Gori Petar Turčinović, generalni konzul Božo Vodopija, pomoćnica ministra za ljudska i manjiska prava Blanka Radosević Marović, zastupnica HGI-a u crnogorskom parlamentu Ljerka Dragičević, predstavnici drugih političkih stranaka kao i brojni članovi i simpatizeri HGI-a.
Marija Vučinović
{mp3}MarijaVucinovic2010{/mp3}
Petar Turčinović
{mp3}PetarTutcinovic2010{/mp3}

Četvrtak, 26. kolovoza 2010.


26. 8 2010 Tivat, - Na sastanku, komisije Vlade Crne Gore za otvaranje granicnih prelaza sastavljene od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave, Uprave policije, Uprave carina i inspekcijskih službi sa predstavnicima kompanije Adriatic Marinas, konstatovano je da kompanija „Adriatic Marinas" ispunjava sve prostorne i tehnicke uslove za pocetak funkcionisanja stalnog granicnog prelaza za medunarodni pomorski saobracaj luka Tivat - Porto Montenegro, koji ce i zvanicno poceti da funkcioniše od danas. Na sastanku je dogovorena pojednostavljena procedura prelaska državne granice na ovom granicnom prelazu i potpuna sinhronizacija i koordinacija aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova javne uprave, uprave policije, uprave carina, lucke kapetanije, kompanije „Adriatic Marinas" i inspekcijskih službi.

Četvrtak, 26. kolovoza 2010.

25.8.2010 Donja Lastva, - U prepunoj crkvi Svetog Roka sinoc je odrzano vece kamerne muzike. Nastupili su profesori i polaznici Međunarodne radionice za duvacke instrumente u organizaciji NVO Ars Prezentia i Muzicke skole iz Tivta. Koncert je bio posvećen 600- toj godišnjici crkve Marijino Porođene u Gornjoj Lastvi koji se slavi ove godine.
{mp3}radionica{/mp3}

Srijeda, 25. kolovoza 2010.

Tivat, 25.8 2010  - Povodom dana Hrvatske građanske inicijative koja je osnovana 24. 8. 2002 god. Predsjednica Marija Vučinović pozvala je sve članove i simpatizere stranke na proslavu i druženje 27. 8 2010 (petak) u 18:00 sati - Kotor Skaljari ispred crkve Gospe Snježne.
{mp3}vucinovicdanstranke{/mp3}

Donja Lastva, 22 kolovoz 2010. - Hrvatska krovna zajednica sinoć je u prepunoj cafe galeriji "Mar & Mar" promovirala knjiga "Hrvatski sokol u Boki Kotorskoj" autora povjesničara Tonka Bartoča. O knjizi je govorio mr Miomir Abović koji je ukazao na "ideju koja je potekla iz Češke 1862 godine kao pokreta koji je za cilj imao razvijati zdravog pojedinca kroz tjelovježbu a u kasnijim fazama oblikovanje duhovnog i moralnog pojedinca te stvaranju sokolskih društava na ovim prostorima". Autor povjesničar Tonko Bartoč ukazao je na značaj i uticaj " Hrvatski sokol nije kreirao novu Boku a oživio je društveni život Boke dajući novu društvenu dimenziju i svojim djelovanjem dao značajan doprinos očuvanju hrvatskog identiteta."
{mp3}sokol{/mp3}


Kotor, 22 kolovoz 2010 - Tradicionalna manifestacija "Bokeljska noć" stara više od sto godina održana je sinoć u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Maštovito ukrašene barke krstarile su predvođene jedrilicama jedriličarskog kluba "Lahor". Po ocjeni žirija najbolja je bila barka "Apa di mare", drugo mjesto osvojila je barka "Vratio se barba iz Amerike", a treća "Zlatni grad Maja", četvrta je "Europa drito", a peta "Morska kočija".


Kotor, 20. kolovoza 2010. - Tradicionalna manifestacija "Bokeljska noć" biće održana sutra veče u akvatorijumu kotorskog zaliva sa početkom u 21 sat u organizaciji kulturnog centara "Nikola Đurković" Kotor, lokalne Turističke organizacije Kotora kao suorganizatora, a pokrovitelj je Opština Kotor.
{mp3}bokeljska{/mp3}
 

Srijeda, 18. kolovoza 2010.

Povodom Sv. Roka, zaštitnika Donje Lastve, održana je misa u crkvi Sv. Roka u 19 sati, a nakon toga i procesija. Svetu misu je predvodio dobrotski župnik don Pavao Medač, koji je oduševio prisutne sa svojom propovjedi. Na trgu Sv. Roka misi je prisustvovao veliki broj vjernika iz cjele Boke. Prije same procesije prisutnima se obratio lastovski župnik don Dejan Turza.

Stranice