Umjetničke slike Prve slikarske kolonije ,,Teuta“ krase kancelarije Mjesne zajednice Risan

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. ožujka 2021. - 10:32
Autor: 

„Zahvaljujući narodnom dobrotvoru  rišnjaninu Vasu Ćuković i ljubaznošću uprave  Specijalne bolnice ,,Vaso Ćuković“, na samom početku kaldrmisane ulice koja vodi do priznate medicinske ustanove, smještene su kancelarije Mjesne zajednice Risan. Nakon skoro devet decenija od izgradnje zadužbine Narodnog doma i bolnice, u očekivanju izgradnje novog Doma kulture započetog nakon zemljotresa početkom osamdesetih, Mjesna zajednica Risan je još uvjek u podstanarskim uslovima.

Poslednjih godina evidentni su napori da se tokom ljetnih mjeseci kulturnim programima skrene pažnja na najstariji grad u Boki, koji obiluje arheološkim iskopinama još uvjek dovoljno ne istraženim, i upriliče programi koji nude kvalitetan sadržaj interesantan za domaće stanovništvo i turiste kojih je  bilo u značajnom broju. Naravno to je sve bilo moguće uz podršku Opštine Kotor,Turističke organizacije, Rimskih mozaika, NVO ,,Bocche di Cattaro“ i kulturnih radnika i entuzijasta koji doprinose kulturnom razvoju malog  grada. Programi su bili različitog karaktera, od koncerata klasične muzike, nastupa klapa i muzičkih sastava, poetskih i književnih večeri, slikarskih radionica i kolonija, sportsko rekreativnih programa i jedriličarske  regate, karnevala, izložbi i drugih sadržaja. U nedostatku adekvatnog prostora svi programi  su realizovani na otvorenom, kada su vremenski uslovi to dozvoljavali.

Prije dvije godine po prvi put je održana manifestacija ,,Dani kraljice Teute u Rizinijumu“ u organizaciji NVO ,,Bocche di Cattaro“ uz podršku TO Kotor, a slikarsku koloniju je vodio akademski slikar iz Risna Zoran Petrušić. Sa idejom da okupi renomirane umjetnice koje imaju zajedničku nit u kvalitetu i unikatnost stvaranja, Petrušić je pozvao iz Zagreba i Podgorice umjetnice Sanju Raonić, Teu Franca, Anu Aleksić, Dijanu Vukićević, Jelenu Kašić i Verenu Jakuš. Nakon deset dana stvaranja njihovi radovi su kratko bili izloženi i dostupni očima javnosti u prostoru na gradskom trgu koji se inače koristi za potrebe pijace. Od tada su umjetničke slike u nedostatku galerije ili drugog prostora složene u Mjesnoj zajednici. Zahvaljujući entuzijazmu članova Savjeta Mjesne zajednice radovi od juče krase kancelarije i doprinose ugodnoj atmosferi tog zajedničkog i jedinog mjesnog prostora.

Inače Prvu slikarsku koloniju pratili su i programi edukativnog  tipa i kulturno zabavnog karaktera a sve u cilju da se Risnu vrati sjaj bivših vremena i predstavi kulturno naslijeđe daleke prošlosti i vrijednosti koje ovo mjesto čine prepoznatim na kulturnoj mapi Crne Gore.

Nadamo se da će Risan u budućnosti dobiti prostor za potrebe društvenog života i kulturnog sdržaja i učinite stari gradić još boljim mjestom za život“.

 

U ime Savjeta Mjesne zajednice Risan

Marina Dulović, prof.