Kultura sjećanja: ART COLLECTION DIZELDORF TIVTU

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 30. siječnja 2019. - 9:03

Krajem siječnja   2019.  godine započeto je renoviranje galerijskog izložbenog prostora srednjovjekovnog kompleksa Buća-Luković. Renoviranjem ovog objekta nakon dugog vremena u funkciji će biti sva tri galerijska izložbena prostora. Pored privremenih izložbi likovne umjetnosti, koje će se održavati na dva galerijska  nivoa, Muzej i galerija Tivat će u trećem galerijskom prostoru otvoriti stalnu postavku za posjetitelje.  Naime, galerijski fundus već odavno čuva vrijednu donaciju radova, koja konačno treba da dobije svoje obećano mjesto kao stalna postavka.

Ova priča počinje 2003. godine kada su u Galeriji Buća umjetnici iz Dizeldorfa imali svoju prvu kolektivnu izložbu. Zahvaljujući tivatskom slikaru Ivici Aranđusu, koji je i “glavni krivac” prvobitne izložbe, dalja suradnja se nastavlja. Par godina kasnije, suradnja je krunisana vrlo značajnom donacijom od 94 rada, 72 autora (od kojih su dva nepoznata). Umjetnička kolekcija Dizeldorf-Tivat sadrži radove umjetnika, koji su živjeli i stvarali u Dizeldorfu, a njihovi radovi predstavljaju upravo- suvremenu njemačku likovnu scenu. Osobni  darovi 52 umjetnika (74 rada)  čine jedan dio kolekcije, dok drugi dio kolekcije čini poklon od 20 radova autora po izboru Bernda Švacera. Pop art, ekspresionizam i doza nadrealizma prisutna na ovim radovima govore  originalnom stvaralačkom identitetu i novom umjetničkom izrazu. Pored raskoši  u likovnom izrazu,  koji obogaćuje ovu kolekciju, ne treba zanemariti  bogatstvo i slobodu u odabiru likovnih tehnika, koje svaki od autora ponaosob savladava i na taj način gradi prepoznatljivo likovno stvaralaštvo umjetničke vrijednosti. Ovi vješti umjetnici su svoj doprinos pokazali kako u različitosti likovnog izraza tako i u različitosti likovnih tehnika: crtež, akvarel, akril, uljane boje na platnu, drvetu, aluminiju; fotografije klasične izrade i fotografije tiskane na raznim podlogama, grafički otisci, skulpture i objekti. Najzastupljeniji su radovi rađeni uljanim bojama na platnu. Individualna sloboda umjetničkog djelovanja ogleda se u svim aspektima djela gradeći osjećaj prema čovjeku i prostoru, prirodnoj sredini, ali i geometrijskim oblicima.  Dimenzije radova variraju  te je najveći rad dimenzija 220x200cm rađen tehnikom ulje na platnu, a najmanji svega 17x17cm rađen uljenim bojama na drvetu. Autori su zaokupljeni ubrzanim i modernim životom, otuđenjem i samootuđenjem u suvremenom svijetu, ali i ljudskim nemirima i unutrašnjim borbama te nas ne čudi što radovi obiluju simboličkim i metaforičkim elementima. I zaista umjetnici reagiraju na život tako različitim načinom, upotrebljavajući svoju moćnu imaginaciju da nas ne čudi što su radovi nesvakidašnji, neki pomalo  uznemirujući dok su drugi tajanstveni i dvosmisleni.

J. Bojs, Kristo, Diter Rot, Dlum su samo neka od imena čiji se radovi pojavljuju u ovoj kolekciji, a koji su u samom vrhu njemačke likovne scene i koji već godinama “krče” put ka vrhu europske likovne scene.  Pravom i iskrenom slikarskom stvarnošću upoznaju nas sa suvremenom likovnom scenom Njemačke.

Suradnja sa Dizeldorfom imala je za cilj prezentiranja umjetničkog stvaralaštva njemačke likovne scene,  ali i suradnju s drugim zemljama i kulturama. Posjedovanjem ovako vrijedne kolekcije sigurno će Muzeju i galeriji Tivat donijeti veći broj posjetitelja, a samim tim doprinijeti promociji kulture u našem gradu. I na kraju “ U cjelini radi se o poklonu, ne samo dobre volje i razumijevanja umjetnika, koje okuplja dizeldorfska likovna scena i ne samo iznimnog angažovanja Ivice Aranđusa, koji slovi kao komesar donacije, već prije svega, značajnom obogaćenju domaće likovne scene i ukupne kulturne baštine, u ovom času još uvijek nesagledivih dometa. To je posao koji tek predstoji, zadovoljstvo u koje se treba upustiti.”

 

Povjesničarka umjetnosti Marija Saičić