KotorArt - planirani program za drugi tjedan Festivala

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. srpnja 2020. - 11:12
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike, zahvaljujući velikim naporima umjetnika, organizacijskog tima, kao i prijatelja, partnera i pokrovitelja Festivala, uz najstrožije poštovanje svih mjera NKT-a, kao i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, uspijevaju održati kulturne događaje u Kotoru i time potvrditi društvenu odgovornost kakva se očekuje od festivala državnog značaja.

Program koji je planiran za predstojeći tjedan na festivalu je raznovrstan. U utorak, 21. 7., s početkom u 21.30h, u crkvi Sv. Duha, nastupa Petra Radulović (sopran), uz klavirsku suradnju profesora Olekseja Molčanova, u okviru serijala KotorArt Talenti. Petra Radulović je mlada Kotoranka koja studira solo pjevanje na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Tijekom 2019. godine imala je zapažene nastupe u Beču, a između ostalog nastupala je i s mladim pijanistom Andrijom Jovovićem, također KotorArt Talentom. Andrijin koncert je također planiran na Festivalu, a zakazan je za subotu, 25. 7, u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21.30h. Oba koncerta ovih mladih izvođača bit će uživo prenošeni na kotorskoj Pjaci od Kina, u partnerstvu s kafeom Ombra, a omogućeno je i praćenje koncerta putem interneta tj. društvenih plaformi Youtube i Facebook.

U petak, 24. 7., na Pjaci od Kina, s početkom u 21h KotorArt otpočinje serijal razgovora s relevantnim umjetnicima, direktorima festivala, intelektualcima, na temu utjecaja virusa Korone na kulturni život, umjetnost, ali i festivale, kako u našoj sredini, tako i u svijetu. Prvi razgovor je rezerviran za dva istaknuta crnogorska umjetnika, gitaristu Miloša Karadaglića i pijanistu Ratimira Martinovića, direktora KotorArta, koji će biti i domaćin večeri. Oni će razgovarati na temu različitih doživljaja trenutne situacije i njenog utjecaja na svijet glazbe, o poziciji umjetnosti u Crnoj Gori u ovim okolnostima, kao i o perspektivi i načinima prilagođavanja novoj realnosti.

Već tradicionalno, vikend na Festivalu je rezerviran za Pjacu od džeza. U subotu, 25. 7., u Amfiteatru Luštice Bay, s početkom u 21h planiran je nastup MP trija, koji će se festivalskoj publici predstaviti i u Kotoru u nedjelju, 26. 7., na Pjaci od Kina, s početkom u 22h. MP Trio čine poznati džez glazbenici Miladin Peruničić (gitara), Davor Novak (bas gitara) i Ivan Ivanović (bubnjevi).

Pored ovih programa, KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju s programima Luke umjetnosti, koji podrazumijevaju nastupe mladih glazbenika s terasa nekoliko kotorskih palača, koji daju posebnu atmosferu Starog grada tokom festivala, kao i jutarnje koncerte „Muzika Boke“ sa barke, uz koje se Zaljev već nekoliko jutara uz prve zrake sunca budio.

„Ispunjava nas što u ovakvim vremenima, uprkos teškoj situaciji, stanovništvu Kotora kao i kompletnoj „online“ publici možemo podariti utjehu, nadu u skoru novu normalnost i pružiti  makar malu moralnu podršku. Trudimo se pronaći nove načine komuniciranja sa publikom kroz znakovit i kvalitetan sadržaj, istovremeno imajući odgovoran stav prema društvu, zdravlju ali i našoj struci – umjetnosti“, istakli su iz PR službe Festivala.