Ansambl Lado otvara međunarodni projekt Putevima bokeljskih Hrvata

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. ožujka 2018. - 9:38
Autor: 

Koliko znamo o vlastitoj povijesti? Sve manje i manje. Hrvatska kulturna baština, naročito ona iz Boke kotorske polako odlazi u zaborav. Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno – kulturni projekt Putevima bokeljskih Hrvata. Cilj je edukacija, bolje razumijevanje i povezivanje dvaju naroda koji dijele isti životni prostor. Projekt se održava pod supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. 

Hrvati iz Boke kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela. Ansambl LADO, nazvan i čuvarem hrvatske baštine, upravo će vokalno- instrumentalnim   koncertom u Porto Montenegro Domu vojske u Tivtu, u subotu, 14. travnja,  označiti početak projekta koji će nas na jedan zanimljiv način upoznati s ljepotama i kulturom ovog kraja. Uz napjeve iz Boke kotorske, LADO će pred publikom u Crnoj Gori izvesti i neke od najpoznatijih hrvatskih narodnih pjesama.

«Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati  koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli!» - izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Novi projekt Putevima bokeljskih Hrvata za zadaću ima upravo prikaz i upoznavanje te kulturne baštine, razumijevanje za bolji suživot pun poštovanja prema manjinskom narodu u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će se prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske. Upravo je Boka kotorska prozvana Zaljevom hrvatskih svetaca. Iz nje su potekli  sv. Leopold Bogdan Mandić, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracija iz Mula.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom bratovštinom «Bokeljska mornarica 809». Generalni partner projekta je Hrvatska elektroprivreda, a partneri su hotel Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Dubrovačko – neretvanska županija i Grad Korčula koji s Bokom kotorskom ima duboke povijesne veze.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a ulaznice će se moći preuzeti u Domu Josip Marković u Donjoj Lastvi iza 1. travnja.