Velić: Put do groblja u naselju Muo proglasiti putem od javnog interesa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. rujna 2016. - 14:18
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa zatražiće da se put do groblja u naselju Muo proglasi putem od javnog interesa, kako bi mještani na dostojanstven način mogli pristupiti grobnim mjestima, izjavila je Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor.
“Starosjedioci Mula petnaest godina unazad pokušavaju rješiti problem nasipanja i asfaltiranja puta do groblja, do kojeg su nekada koristili karoce i konje, a danas taj put prelaze pješke. Takođe, svim starosjediocima je dodatno otežana i sanacija i obnova grobnih mjesta, ploča i spomenika”, kazala je Velić.
Iako je u opštinskom budžetu, objašnjava Velić, izdvojeno 80 hiljada eura za rješavanje tog problema i izabran izvođač radova, sa izgradnjom novog puta se stalo zbog nerazjašnjenih imovinskih odnosa i očitog nerazumjevanja od kolike važnosti je taj put za mještane Mula.
“Kako je očigledno da se ne može dobiti saglasnost svih vlasnika parcela Hrvatska građanska inicijativa će u dogovoru s mještanima Mula zahtjevati da se put do groblja proglasi putem od javnog interesa”.
Velić očekuje da će nadležni na odgovoran način pristupiti zahtjevu Hrvatske građanske inicijative i omogućiti adekvatan pristup groblju ”jer autohtonim stanovnicima Mula mjesno groblje znači i izražavanje pripadnosti i identiteta”.