„Veče etno filmova – Običaji svijeta “ u Risnu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. rujna 2021. - 9:01
Autor: 

U organizaciji Društva prijatelja Risna, 17.9. (petak), u 20 h, na lokalitetu Rimskih mozaika u Risnu, bit će održano „Veče etno filmova – OBIČAJI SVIJETA“.

 „Idejni tvorac programa i selektor je proslavljeni režiser dokumentarnih filmova Vladimir Perović. Namjera nam je da sa ovom večeri u pozno ljeto, na temu rituala i običaja iz raznih krajeva svijeta, upriličimo program iz kulture koji Risan svakako zaslužuje. Drugi dio istoimenog programa imamo namjeru realizovati u maju mjesecu,  gdje će biti predstavljen set filmova na temu tradicionalne muzike i instrumenata iz raznih krajeva svijeta pod nazivom MUZIKA SVIJETA. Obje večeri će biti uvod u Festival etno filma, koji imamo namjeru pokrenuti u septembru naredne godine u širem i značajnijem obimu. Za projekciju filmova budućeg festivala biraćemo interesantne lokacije Risna i okolnih malih mjesta Boke Kotorske, kako kultura na način decentralizacije stigla do svih zainteresovanih grupa i građana. Vjerujemo da ćemo sa kvalitetom programa unaprijediti kulturni razvoj mjesta i  time napraviti čvršću vezu kulture i turizma. Nakon projekcije na Rimskim mozaicima filmovi će biti prikazani i u Osnovnoj školi ,,Veljko Drobnjaković“ u Risnu kako bi se djeci i mladima približile kulture i običaji različitih naroda“ – stoji u priopćenju Društva prijatelja Risna, .

Na prvoj večeri bit će prikazano pet filmova: Korijeni (Italija), Inicijacija (Njemačka/Južna Afrika), Uzu (Japan),  Mela (Nepal), i  Kad đavoli zaigraju djevu (Peru).