Predstavljanje časopisa „Dubrovnik“ u Galeriji solidarnosti u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 10. listopada 2018. - 8:55
Autor: 

U Galeriji solidarnosti u Kotoru, u petak, 12. 10. 2018., s početkom u 18 sati, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će najnoviji svezak časopisa Dubrovnik 2-3/2018., s tematom posvećenim Publiju Ovidiju Nazonu odnosno 2000. godišnjici smrti ovog velikog rimskog pjesnika koji je u velikoj mjeri inspirirao hrvatsku književnost od njezinih humanističkih početaka do današnjeg dana.

Istu večer će biti prezentirano nekoliko novih izdavačkih projekata, MH u Dubrovniku, kao i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Bit će to prilika prisjetiti se i nedavno preminuloga upravitelja Zavoda akademika Nenada Vekarića (1955.-2018.), koji je hrvatsku historiografiju obogatio serijom od 11 knjiga posvećenih dubrovačkoj vlasteli u kojima je prikazao dubrovačke vlasteoske rodove, ukazao na njihovo podrijetlo, kao i organizaciju aristokratske vlasti u Dubrovačkoj Republici.

Na predstavljanju će sudjelovati Rina Kralj-Brassard, Davor Mojaš, Jelena Obradović-Mojaš i predsjednica Ogranka Slavica Stojan.        

Rina Kralj-Brassard znanstvena je suradnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Diplomirala je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku (1995.), tada u sklopu Sveučilišta u Splitu. Doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju “Povijest stanovništva” Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku s radom pod naslovom “Neželjeno majčinstvo, podržavljeno roditeljstvo: Napuštena djeca u Dubrovniku od XVII. do XIX. stoljeća (Povijesno-demografski i kulturno-antropološki pogledi)” (2012.). Od 2011. radi u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Sudjelovala je na međunarodnom skupu (Poreč, 2009.) i sudjeluje u istraživačkim projektima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku: Početak demografske tranzicije u Hrvatskoj (2007.-2009.), Kretanje kriminaliteta u Dubrovniku u 18. stoljeću (2009.-), Depopulacija povijesne jezgre grada Dubrovnika (2010.-) i Oporuke u Dubrovniku u 18. stoljeću (2012.-).

Članica je Hrvatskog antropološkog društva i uredništva znanstvenih časopisa Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovnik Annals.

Glavni znanstveni interesi: marginalne skupine, karitativne institucije, povijest obitelji, stanovništvo Dubrovnika i Dubrovačke Republike.

Jelena Obradović Mojaš, urednica na Hrvatskom radiju za kulturne i znanstvene teme i stručna  suradnica na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, na kolegijima kulturne povijesti i elektroničkih medija. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1989.), a doktorirala 2012. na Poslijediplomskom doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjeluje u istraživačkim projektima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku: Početak demografske tranzicije u Hrvatskoj (2007.–2009.), Kretanje kriminaliteta u Dubrovniku u 18. stoljeću(2009.–) i Struktura stanovništva povijesne jezgre grada Dubrovnika (2010.–). Publicističke radove objavljivala je u hrvatskim časopisima i zbornicima. Naučni radovi joj se temelje na istraživanju arhivskih izvora s područja povijesti stanovništva, kulturne antropologije, i povijesti svakodnevice i folkloristike. Sekretar je dubrovačkog Ogranka Matice hrvatske.

Davor Mojaš, u kulturnoj slici grada Dubrovnika prisutan književnim, režiserskim i novinarskim radom.  Zbirkom pjesama Debilni mjesec (1977.) službeno ulazi i u svijet književnosti. Objavljene su mu pjesme u zbirci Lausfarht, knjige proze: Miris veluta, Stanje lune, Kazalište Isprazni i Trag miholjica. Dramske, prozne i publicističke tekstove objavljuje u hrvatskim književnim, kazališnim i drugim časopisima te na Hrvatskom radiju. Sa Rudolfom Paterom koautor je grafičko-književne mape Buđenja gospođe Roze, urednik je monografije Studentskog teatra Lero Lerovnica i zbornika Lero u knjigu stavljen. Jedan je od osnivača Društva dubrovačkih pisaca i član redakcije revije Literat i časopisa Dubrovnik. Režiserski rad vezuje uglavnom uz Studentski teatar Lero u Dubrovniku, u kojemu je režirao 90-ak predstava i 30-ak autorskih projekata, nagrađivanih na hrvatskim i međunarodnim festivalima. Režirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i u Kazalištu Marina Držića. Član je HDP-a, HDDU-a, i PEN-a. Na Radio Dubrovniku je komentator-mentor i urednik emisija iz kulture.

Slavica Stojan znanstvena savjetnica  i upraviteljica Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Dubrovniku. Redovni sveučilišni profesor Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku.

Diplomirala je u na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine. Magistrirala iz područja suvremene hrvatske književnosti 1978. u Interuniverzitetskom centru za postdiplomski studij u Dubrovniku. Doktorat iz područja filologije obranila 1991. godine u Zadru.  Objavila je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova i petnaest knjiga. Istražuje stariju hrvatsku književnost i povijest svakodnevice usmjerivši se na komunikaciju fikcije i zbilje odnosno na interakciju književnog diskursa i mikropovijesti. Objavila je petnaest knjiga i stotinjak znanstvenih radova. Član je Društva hrvatskih književnika. Gostujući je profesor na više hrvatskih i inozemnih sveučilišta. Predsjednica je Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

 

 

                                                                                                      Ogranak MH u Boki kotorskoj