Predizborna borba u Tivtu je počela

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 05. listopada 2022. - 10:25

Birači u tom gradu tako će biti u prilici da biraju između sljedećih izbornih lista: Bokeški forum – Ajmo za Tivat, ajmo za Boku; grupa birača Arsenal za Tivat; Časno i odgovorno za bolji Tivat – Tivatska akcija i Goran Božović; Željko Komnenović – Narod pobjeđuje – Demokrate, DSS, Evropa sad; Prava stvar – za Tivat svih nas Koalicija DPS, SD, SDP, LP; Krtoljska lista – složno svi; Temelj za bolji Tivat URA-SNP; Tivat, naše mjesto pod suncem – Hrvatska građanska inicijativa; Za budućnost Tivta i Boke – Demokratski front.

Ako sagledamo malo bolje Tivat kroz prizmu odlazećeg prilično kontradiktornog predsjednika Željka Komnenovića uvidjećemo da je Tivat, za njegovo vrijeme doživio sve samo ne preporod već podizanje političkih i nacionalnih tenzija posebno u odnosu prema Hrvatima, kojima je pokazao svoje (pravo) mračno lice. Zato lista koju Komnenović predvodi-Demokrate-DSS-Evropa sad, predstavlja skup klera SPC i njihovog zilotizma (pravoslavlje ili smrt). Lista-Temelj za bolji Tivat, URA-SNP predstavlja neprirodnu skupinu bez ikakve šanse ali sa istim političkim ciljevima i idejama čiji su nosioci na državnom nivou uradili sve da ponize Crnu Goru, i da je vrate sa njenog puta ka Evropi. Časno i odgovorno za bolji Tivat i Goran Božović (bivši DPS-ovac) predstavljaju suštu suprotnost od samog slogana, političke marionete bez ikakvog značaja i uticaja. Složno svi-Krtoljska lista sa svojim imenima predstavlja svojevrsno osvježenje. Arsenal za Tivat sa svojim nosiocem Budimirom Cuparom ukoliko uđe u lokalni parlament biće dobar politički faktor. Cupara je bio agilan i korektan odbornik. Ajmo za Tivat-ajmo za Boku čiji je nosioc dr Andrija Petković predstavlja veliko političko razočarenje kao i sama stranka. Petković je bio vrlo loš predsjednik lokalnog parlamenta, a mogao bih gotovo slobodno i reći da je na neki način izigrao to sveto ime BOKE. Za budućnost Tivta i Boke (naravno pod srpskim i ruskim svetom)-DF je ništa drugo do nastavak politike retrogradnih snaga. Prava stvar-Za Tivat svih nas (Dps-Sd-Sdp-Lp) je u prethodnom periodu vodio oštru opozicionu borbu ukazujući na sve anomalije koje su se dešavale u Tivtu i očekuje ih dobar rezultat. Tivat-naše mjesto pod sucem predstavlja jedna od najljepših slogana HGI, čiji je nosilac Adrijan Vuksanović. HGI je u prethodnom periodu vukao dobre političke poteze čime je HGI značajno ojačana što im ide u prilog ka ostvarivanju dobrog izbornog rezulatata.

ZAŠTO JE VAŽNO PODRŽATI HGI NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U TIVTU

Kroz dugu i bogatu istoriju Crne Gore i Boke na razmeđima Mediterana, Hrvati su živjeli na ovim prostorima. Počevši od svog maternjeg (hrvatskog) jezika preko, književnosti, trgovine, brodogradnje, pomorstva do izgradnje nekih od najljepših katedrala i kapela koje krase i čine bogatjim spomeničko nasljeđe Crne Gore. Istorija nije bila naklonjena Hrvatima u Boki i Crnoj Gori. Počevši od brojnih vladara koji su dominirali samom Bokom kroz različita istorijska razdoblja do politike koja je vodila ka njihovoj asimilaciji, negaciji, zatiranju i prevođenjem dobrog dijela Hrvata u pripadnike drugih naroda. Takva politika je kroz duge decenije i dala razultat pa je često dolazilo i do iseljavanja Hrvata van Boke ka svojoj matici Hrvatskoj ali i ka drugim djelovima Evrope i svijeta. Hrvati su uvjek i nesebično dali svoj punu podršku Crnoj Gori kako na referendumu iz 2006. godine tako i u svim narednim godinama kako bi Crna Gora postala dio porodice naroda Evrope u sklopu EU. Na tom putu Crna Gora je imala i ima i podršku njihove matice Hrvatske. Biti Hrvat u Crnoj Gori znači sačuvati svoju izvornost, jezik, vjeru, kulturu i identitet i biti dio onog što zovemo moderna Crna Gora na to posebno treba da su ponosni mladi Hrvati koji treba da čine okosnicu svih procesa. Svaki glas podrške HGI je i glas podrške za modernu i savremenu Crnu Goru, ja lično HGI ne doživljavam kao partiju samo jednog nacionalnog bastiona i jednog naroda ja HGI doživljavam kao građansku partiju koju treba svom snagom da svi podržimo. Njihova ukupna politička i kulturološka uloga u oblikovanju multikulture Crne Gore je nezaobilazni faktor koji ne smijemo zaboraviti. Vjerujem da će HGI kao takva biti prepoznata na političkoj sceni Tivta kojeg su zajedno sa Bokom i našom Crnom Gorom vjekovima izgrađivali i obogaćivali na naljepši način. Hrvatski pjesnik i zaljubljenik u Boku, Vicko Nikolić (1933-2014. rođen u Gornjoj Lastvi) je jednom zapisao : ,, …i onaj koji prvi put, kao i onaj koji stoti put uđe u Boku, već na samom ulazu osjetit će nešto lijepo i posebno kao da ulazi u neki drugi novi, nepoznati svijet, nešto poput sna, nešto drugačije što se ne da objasniti, već to treba vidjeti i doživjeti.”

Izvor: akademija-art.hr / Božidar Proročić