Predavanje „Karnevalizacija književnosti kod Dostojevskog – Bahtinovo čitanje“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. kolovoza 2021. - 9:50
Autor: 

 U okviru obilježavanja 200. godišnjice rođenja velikog ruskog pisca F. M. Dostojevskog JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica u ponedjeljak 16. 8. organizira predavanje na temu ,,Karnevalizacija književnosti kod Dostojevskog – Bahtinovo čitanje’’ znanstvene suradnice Nataše Anđelković. Razgovor će voditi bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo.

„Pokušaćemo osvjetiliti jedan, širokoj publici, manje poznat aspekt tumačenja stvaralaštva Dostojevskog – aspekt karnevalizacije. Prema teorijskoj postavci Mihail Bahtina, ruskog izučavaoca književnosti i lingivistike s početka 20. vijeka, na ovom predavanju pokazaće se da romani Dostojevskog pripadaju onoj liniji razvoja evropskog romana koja počiva na karnevalskoj tradiciji iz kasne antike, srednjeg vijeka i renesanse. Prepoznavanje karnevalskog osjećanja svijeta u djelu Dostojevskog, koje određuje njegove likove i njihove filozofske pozicije, posebno može biti interesantno upravo kotorskoj publici, čiji grad baštini karnevalsku tradicijiu i kulturu“.

„Nataša Anđelković, rođena je u Beogradu. Diplomirala je 2001. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju „Odnos karnevalizacije i oblikovanja identiteta u Dnevniku o Čarnojeviću i Drugoj knjizi Seoba Miloša Crnjasnkog i evropski kontekst“ odbranila je 2016. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Dugo godina je radila kao urednik u izdavačkoj kući „Plato“. Piše književnu kritiku za nedeljnik „Pečat“ i druge dnevne listove i književne časopise“. 

 "Jasmina Bajo je rođena u Kotoru. Diplomirala je  na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Diplomske akademske studije – master na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu završila je na temu Šekspir i Laza Kostić – osobine likova i dramskih postupaka i stekla akademski naziv diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti – master. Od 2004. godine radi na mjestu bibliotekarke u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor. Stručno zvanje bibliotekarska savjetnica dobila je 2018. godine“.

  Predavanje će se održati u Atriju Kulturnog centra s početkom u 20 sati.