Poslovnička lopta

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 08. ožujka 2022. - 11:08

Bježanje sa terena ne znači da teren ne postoji. Prije ili poslije, na njega će se vratiti - i lopta i Poslovnik

 Donio bi svoju loptu a sa njom i svoja pravila po kojima je morao "pobijediti". 

Pravila su se mijenjala u toku igre, izmišljao bi nova, dotad nepoznata, kako bi njegova ekipa, kršeći sva regularna, nekako "pobijedila". 

Out nije bio out, po potrebi bi se širile i sužavale granice terena, sve na štetu onih koji igraju po pravilima. Njegova ekipa igrala je fudbal i rukama, tukla ispod pojasa i iza leđa. I sve to ne bi bio faul, jer on je donio svoju loptu.

Svoja lopta, svoja pravila!

Ako bi i uprkos svim tim "pravilima" bio blizu poraza, uzimao bi svoju loptu bježeći kući, daleko od igre i igrača. Bježanje kao "pobjeda". Poraz bi doživjelaigra, nadmetanje, fer- plej i sve to zbog nečijeg monopola nad loptom.

Prolazilo bi vrijeme, ali (h)umorni opori ukus sjećanja na takva "pravila" nije prolazio.

U svim naknadnim generacijskim susretima i anegdotama prisjećali bi se svi mi nekog svog takvog druga i njegove lopte.

Došlo je digitalno - pametno doba u kome je sve manje prave izvorne dječje igre. Djeca su danas u virtuelnom svijetu, a u (nad)realnom pretpolitičkom svijetu odraslih neko je skupštinski Poslovnik ponio kući. Naslutio poraz.

Bez obzira šta (ne) piše u njemu, bez obzira na demokratsku praksu, Ustav i standarde, opstruira se sjednica Parlamenta po diktatu mrklih soba u kojima tupo odzvanja:„Poslovnik je moj, nosim ga tamo daleko, u neki drugi, iako dalji, ali meni bliži i draži svet“.

Opstrukcija, lopte i Poslovnika, možda i stvori iluziju "pobjede" i zadovoljstva. No, ipak, riječ je samo o trenu nekih drugih i tuđih zakulisnih igara, nekih sa strane selektora čiji su rezervni, niskobudžetni igrači dobili prljavi zadatak da Poslovnik ponesu kući. 

Čijoj?

No, bježanje sa terena ne znači da teren ne postoji. Bilo kako, prije ili poslije na njega će se vratiti - i lopta i Poslovnik. Zakoni prirode i društva tako kažu i nalažu.

Vraćanje terenu povratak je njemu i kad dobijate i kad gubite.

Po pravilima.

Autor: Željko Rutović/ portalanalitika.me