Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 17. ožujka 2017. - 10:58
Autor: 

Sinoć je u crkvi Sv. Duha u Kotoru, u organizaciji Bokeljske mornarice Kotor i Matice crnogorske – ogranak Kotor održana večer pod nazivom „Večer bokeljske mornarice - na brodu viševjekovne tradicije pogled ka novim horizontima“.

Nazočne je pozdravio predsjednik Matice crnogorske – ogranak Kotor mr. Nikola Banićević, koji je istakao kako su Matica crnogorska i Bokeljska mornarica „čuvari tradicije i identiteta“, te kako Bokeljska mornarica čuva od zaborava povijest, tradiciju i kulturu.

Ispred Bokeljske mornarice govorio je Saša Milošević, koji je upoznao nazočne s poviješću Bokeljske mornarice, njenim prvim admiralima i programima: „Najznačajniji program kotorske Mornarice bio je u organizaciji pomorske privrede, naročito sticanja određenih povlastica u mitranskim lukama i a posebno u dobijanju prava na stalno pristališno mjesto i tržišni prostor“. Obilježja Bokeljske mornarice; nošnju, Kolo i oružje predstavio Gracija Škanata, a na temu „Bokeljska mornarica u susret izazovima novog doba“ izlagao je Aleksandar Dender, predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice. „Bokeljska mornarica, Tripundanske svečanosti i  Kolo svetog Tripuna reprezentativni su i najvidljiviji element naše kulturne baštine kojima se predstavljamo svijetu. Oni su simboličko mjesto opstojnosti zajednice Kotorana i Bokelja u Crnoj Gori i duboko se nadamo da ćemo kroz podizanje svijesti o identitetu i kroz ovakve skupove sačuvati Bokeljsku mornaricu za buduće generacije“, ističe Dender.

U okviru programa prikazan je film o Bokeljskoj mornarici, autora Dubravka Stamatovića.