Besplatan školski prijevoz za tivatske učenike

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. rujna 2024. - 16:48
Autor: 

Općina Tivat je zajedno s Ministarstvom prosvjete, kao i prethodne godine, shodno Odluci o participaciji troškova prevoza za učenike s teritorija Općine Tivat, osigurala besplatan prijevoz za sve tivatske učenike koji putuju do osnovnih i srednjih škola u Tivtu, Kotoru, Budvi, Herceg Novom, i koriste linijski gradski, prigradski i međugradski prijevoz na relaciji duljoj od dva kilometra.

"Pravo na participaciju troškova prevoza ostvaruju učenici koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji opštine Tivat i koji putuju do škole na relaciji od pet i više kilometara, a koriste prevoz u prigradskom i međugradskom saobraćaju na sljedeći način:
- učenici osnovnih škola mogu da ostvare pravo na participaciju troškova u visini od 60% od cijene đačke karte (ostalih 40% participacija Ministarstva prosvjete);
- učenici srednjih škola mogu da ostvare pravo na participaciju troškova prevoza u visini od 80% od cijene đačke karte (ostalih 20% participacija Ministarstva prosvjete).
Pravo na participaciju troškova prevoza ostvaruju i učenici koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji opštine Tivat i koji putuju do škole na relaciji od 2 do 5 kilometara, a koriste prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju u visini od 100% cijene đačke karte.
Postupak za ostvarivanje prava na participaciju troškova prevoza učenici podnose javnoj obrazovnoj ustanovi, osnovnoj ili srednjoj školi koju pohađaju" - stoji u priopćenju.

UPUTSTVO ZA PARTICIPACIJU TROŠKOVA PRIJEVOZA UČENIKA
Do 15. u mjesecu učenik (roditelj/staratelj) dostavlja školi dokaz o kupovini karte (uplatnicu).
Škola podatke (ime i prezime učenika, relacija na kojoj putuje, žiro račun, cijena karte i iznos participacije Općine Tivat) unosi u tabelu, koju dostavlja Sekretarijatu za društvene djelatnosti, najkasnije do 20. u mjesecu.
Na osnovu tabele ovjerene od strane uprave škole, Općina Tivat vrši prijenos sredstava za participaciju troškova prijevoza, u iznosu od:
- 60% od iznosa cijene karte za učenike osnovne škole, koji do škole putuju na relaciji od pet i više kilometara;
- 80% od iznosa cijene karte za učenike srednje škole, koji do škole putuju na relaciji od pet i više kilometara;
- 100% od iznosa cijene karte, za učenike osnovne i srednje škole, koji do škole putuju na relaciji od dva do pet kilometara.
Učenici koji školu pohađaju u Budvi i Cetinju, i koji zbog specifičnog prijevoza, odnosno nemogućnosti kupovine pretplatne/mjesečne karte, koriste svakodnevno usluge različitih prijevoznika i kupuju dnevne karte, dužni su da sve kupljene karte u prethodnom mjesecu dostave školi do 15. u tekućem, kako bi ih škola uvrstila u tabelu i dostavila Sekretarijatu za društvene djelatnosti. Iznos participacije od strane Općine Tivat u ovom slučaju je 80% za učenike srednje škole, a 60% za učenike osnovne škole.
Mole se svi učenici korisnici prijevoza, odnosno njihovi roditelji, da dostavljaju ispravne brojeve žiro računa i točan naziv banke, kako ne bi dolazilo do problema prilikom prenosa sredstava za refundaciju troškova.