FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA - KOKOT NAJBOLJI STRANI FILM

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. listopada 2011. - 11:18
Autor: 

Na 20. medjunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu film Vladimira Perovića „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota", u produkciji tivatskog Centra za kulturu, proglašen je najboljim stranim filmom. Nagrada Perovićevom dokumentarcu dodijeljena je između ostaloga i zbog originalnosti koja „proističe iz izmještanja točke gledišta ka životinji, čime se gledaoci pozivaju na razmišljanje o mračnoj strani folklora" kako stoji u priopćenju žirija.

Gran pri „Dragoslav Antronijević" festivala osvojila je kooprodukcija Estonije i SAD „Priče Itelmena" Liva Niglasa, a najbolji domaći film je „Glad" Gordane Simonović-Veljković i Dragice Pavlov-Krstić. Nagrada za najbolji film o nematerijalnom nasljedju dodjeljena je bugarskom filmu „Sanjam kukere" Adele Peeve.
Film „Kokot" Vladimira Perovića biće prikazan na medjunarodnom TV festivalu u Baru i u takmičarskoj selekciji medjunarodnog festivala „Zelena vizija" u Sankt Petersburgu sredinom sledećeg mjeseca.
Filmu „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota", je ovo šesta nagrada na ukupno 25 festivala na koliko je od početka godine do danas učestvovao, među kojima su i najpoznatiji europski festivali dokumentarnog filma kao što su „Zlatni prosjak" u Košicama, „Dox" u Zagrebu, „Golden Boll" u Turskoj i mnogi drugi.
Iz Centra za kulturu najavljuju novu premijeru dokumentarnog filma „Život je..." takođe u režiji Vladimira Perovića koja se očekuje do kraja godine.
Etnografski muzej iz Beograd sa željom da predstavi i promoviše najnoviju svetsku produkciju etnografskog dokumentarnog filma i ove godine je bio domaćin Međunarodnom festivalu etnološkog filma koji je obilježio dva desetljeća postojanja.