ČIPKA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. ožujka 2012. - 0:13
Autor: 

U organizaciji Zajednice Italijana u Crnoj Gori u toku je kurs o izradi poznate čipke iz italijanske provincije Gorizija koja se nekada radila i u Kotoru. Kurs pohađa dvadesetak žena sa osnovnim ciljem ponovnog oživljavanja izrade čipke.
"Ovo je tipična čipka Gorizije koja je poznata u svijetu ali ona se nekada i ovde radila. Kao zaštićeni brend ona je valorizirana kroz turističku ponudu u Italiji. Za učenje izrade čipke potrebno je šestogodišnje školovanje. Sa diplomom maestra čipke možete držati časove i podučavati druge. " - kazala je za naš radio Cristina Carnielli.

Ovo je početak realizacije projekta suradnje italijanske regije Friuli Đulija i Kotora sa ciljem da se oživi tradicija i kultura, posebno kada je staro zanatstvo u pitanju, da čipka koja je stara umjetnost Kotora i Goricije postane turistički brend i u našoj zemlji. Dobrotska čipka se pominje još davne 1573. godine u popisu miraza jedne Dobroćanke, tako da bi mogla postati crnogorski brend.
Prilikom prošlogodišnje posjete Kotoru predsjednik Irecom korporacije iz Goricije dr. Marko Rossi je kazao da je osnovna ideja ponovno oživljavanje izrade čipke, koja bi mogla imati ekonomski efekat,osnivanje kompanije za izradu čipke.

Audio: Cristina Carnielli