XX. Forum hrvatskih manjina u Zagrebu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 14. studenog 2014. - 12:28

Dvadeseti  Forum hrvatskih manjina, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, održat će se  danas,  14. studenoga, s početkom u  u 11 sati u prostorijama HMI-ja.  

 Na skupu sudjeluju čelnici krovnih organizacija hrvatskih manjina u susjednim zemljama iz regije, kao i stručnjaci iz područja zaštite kulturne baštine, te predstavnici državnih tijela i institucija iz Hrvatske.

 Nit vodilja ovoga Foruma je kulturna baština Hrvata u susjednim zemljama. Na koji način  Republika Hrvatska može pridonijeti njezinu očuvanju tema je ovogodišnjeg Matičina stručnoga skupa. Skup svake godine tematizira određeni segment života hrvatskih manjinskih zajednica u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

 Na stručnom skupu će se razmatrati stanje kulturne baštine, njezinih materijalnih i nematerijalnih dobara kao važnoga segmenta hrvatskih manjinskih zajednica, a cilj je informirati sudionike i potaknuti raspravu između predstavnika hrvatskih manjina i državnih tijela i institucija Republike Hrvatske o mogućim programima i projektima koji bi pridonijeli očuvanju kulturne baštine hrvatskih manjina.

Na skupu u ime hrvatske zajednice u Crnoj Gori  sudjeluje  predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća  Crne Gore, Zvonimir Deković.

Uvodno izlaganje o temi Foruma održat će dr. sc. Mario Bara, asistent Instituta za migracije i narodnosti, koji će ujedno moderirati skupom.