Uspješna akcija čišćenja "Let's do it Montenegro"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 15. svibnja 2014. - 12:23
Autor: 

Prvi puta u Crnoj Gori održana je velika akcija čišćenja obale u sklopu svjetskog pokreta "Let's Do It'' ,koji ima za cilj da podstakne građane da se samostalno organiziraju kako bi riješili probleme lokalne zajednice. Organizator ove akcije bila je Asocijacija za demokratski prosperitet– Zid.

Volonteri su 10. svibnja uklanjali otpad sa plaža u Ulcinju, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novome. Zahvaljujući njihovom zalaganju očišćene su i druge lokacije u tim gradovima. U akciji "Let's Do It Montenegro'' sudjelovalo je preko 3100 građana. Posebno vrijedi istaći doprinos predstavnika osnovnih i srednjih škola sa primorja, kao i članova lokalnih organizacija i institucija.

Uspjehu akcije doprinjeli su i brojni volonteri iz unutrašnjosti za koje je bio organiziran prijevoz iz Podgorice i Nikšića do svih šest primorskih općina.

Na sam dan akcije 10. svibnja građani su ukupno očistili 530 kubika smeća. Prvenstveno se radi o plastičnom i papirnom otpadu, kao i o otpadu organskog podrijetla. Sa pojedinih lokacija uz pomoć mehanizacije uklonjen je i građevinski šut, dok je u Ulcinju sakupljeno dosta medicinskog otpada.

Također, prije početka akcije "Let's Do It Montenegro" komunalne službe su uklonile preko 300 kubika otpada s lokacija koje su građani označili kao ekološki problematične u sklopu kampanje mapiranje smeća na primorju koju je pokrenuo ADP-Zid.

Članovi ronilačkih klubova iz Herceg Novog, Kotora,Tivta, Budve i Ulcinja čistili su podmorje, dok su radnici poduzeća Yu Briv iz Kotora uz pomoć mašina vadili smeće iz akvatorijuma bokokotorskog zaliva. Tijekom akcije izvađena je i veća količina automobilskih guma, metala, plastike.

"Problem otpada, nije samo problem komunalnih preduzeća, već veliki problem svih građana. Građani nemarnim odnosom prema mjestu gdje žive i svojoj lokalnoj zajednici direktno utiču na devastaciju i pravljenje divljih deponija", istakla je koordinator akcije Sanda Rakočević iz ADP-Zida. Prema njenim riječima komunalna poduzeća održavaju područja za koja su zadužena, ali oni ne mogu voditi računa o kulturi življenja svih nas.

Stvaranjem širokog društvenog fronta sačinjenog od građana, nevladinih organizacija, institucija i kompanija, stvorili bi se uvjeti za rješenje otpada na pravi način.

U organizaciji akcije "Let's Do It Montenegro" sudjelovalo je više od 70 zaposlenih i volontera ADP-Zida, koji su pet mjeseci intezivno radili kako bi 10. svibnja proteklo sve u najboljem redu. Akciju su podržale i brojne organizacije civilnog sektora, kompanije i općinska poduzeća.

Direktor ADP-Zida Igor Milošević je istakao da je ekonomska protuvrijednost svega onoga što je urađeno zahvaljujući akciji ,,Let's Do It Montenegro" 89 000 eura, dok je za samu realizaciju akcije utrošeno 10 700 eura. " Kada se organizuju akcije ovoga tipa važno je znati koliki je koeficijent korisnosti akcije Što se tiče akcije "Let's Do It Montenegro" koeficijent korisnosti je 8.3, odnosno za svaki uloženi euro dobili smo 8.3 eura", rekao je Milošević.

Nakon okončanja akcije uslijedila je žurka na Jazu koja je okupila preko 600 volontera, spremnih da proslave uspješan završetak najveće volonterske akcije u povijesti Crne Gore. Poznati DJ-evi iz zemlje i regiona bili su zaduženi za glazbeni ugođaj koji trajao do 19 sati. Uprava hotela Posiedon obezbijedila je prostor za održavanje žurke, kao i hranu za sve posjetitelje.

Predstavnici Asocijacije za demokratski prosperitet-Zid izrazili su zahvalnost svim onima koji su bili uključeni u organizaciju i sprovođenje akcije "Let's Do It Montenegro".