Tripundanske svečanosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 27. siječnja 2015. - 14:16
Autor: 

Tradicionalnim izgovaranjem "Loda "– pohvala  zaštitniku Kotora  Svetom Tripunu danas se označio početak Tripundanskih svečanosti. Za Malog admirala ove godine je izabran Petar Sindik iz Tivta. Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Savu ispred crkve svetog Nikole, a nakon toga svi  nazočni odlaze ispred katedrale svetog Tripuna, gdje Mali admiral izgovara "Lode".

Današnji dan  je dokaz da bez obzira na vjeru i nacionalnost Boka ostaje dosljedna sebi, dosljedna svojoj bogatoj tradiciji i svemu što je čini  jedinstvenom. Mali admiral je  oduševio nazočne te kao i svake godine podsjetio što za Kotor znači ovo razdoblje u godini.

Nakon svečanosti u Domu Bokeljske mornarice, Nikola Ciko - predsjednik Bokeljske mornarice 809 - Kotor obratio se Malom admiralu te izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim "Lodama" i predao mu Odluku o imenovanju Mladog admirala. Marin Milošević, prethodnik Petra Sindika  izrazio je želju da se obarati nazočnima te zahvalio na dosadašnjem ukazanom povjerenju.

Među brojnim posjetiteljima svečanosti su nazočili i biskup kotorski Ilija Janić sa svećenstvom, predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica, kao i mnogobrojni vjernici.