Sveti Šimun i Juda Tadej

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. listopada 2014. - 10:17
Autor: 

Novozavjetni spisi dosta nas škrto obavještavaju o ovoj dvojici apostola koje danas slavimo. Šimuna spominju u četiri apostolske liste. Matej i Marko nazivaju ga Kananejcem, dok ga Sveti Luka naziva Revniteljem. To ime s velikom vjerojatnošću govori da je Šimun nekoć bio  pristalica fanatične antirimske stranke zelota, govori da je vatreno ljubio svoj židovski narod i da je trpio što je taj narod na svome zemljištu bio od tuđinskom okupacijom ne imajući svoje vlastite države. U to se trpljenje baš i nije tako teško uživjeti, jer svaki zdrav i normalan čovjek ljubi svoj narod te želi da živi u slobodi, u svojoj vlastitoj državi.

Prema legendi, obojica su apostola pretrpjela okrutnu mučeničku smrt. U likovnoj umjetnosti Šimun se stoga obično prikazuje s pilom, a štuju ga kao svoga zaštitnika drvosječe.

Origen, veliki autoritet za poznavanje Svetoga pisma, u svome Komentaru Poslanici Rimljanima drži da je Juda Tadej ista ličnost s Judom Jakovljevim. Jakovljevim ga naziva Sveti Luka, a Tadejom Sveti Matej i Sveti Marko. Sveti Ivan ga naziva Juda „ne onaj Iškariotski“. Štovanju Svetog Jude Tadeja pridonijele su Objave svete Brigite u kojima je Gospodin potiče da s pouzdanjem zaziva toga apostola.

Uz blagdan svetih apostola Šimuna i Jude Pius Parsch daje nam ovu poruku: „Zajedništvo u Kristovoj ljubavi traži i zajedništvo u patnji. Apostoli su to u svom životu iskusili i ostvarili. Njihovo je zajedništvo u Kristovoj ljubavi bilo okrunjeno njihovim zajedništvom trpljenja u mučeništvu. To od njih moramo i mi naučiti“.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska građanska inicijativa, kao i djelatnici Dux radija upućuju srdačne čestitke i žele svako dobro svima onima koji danas slave Svetog Šimuna kao krsno ime.