Svečano otvoren 22. Kotorski festival pozorišta za djecu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. srpnja 2014. - 12:18
Autor: 

Sinoć je na trgu Sv. Tripuna tradiconalnom predajom ključeva grada djeci počeo 22. Kotorski festival pozorišta za djecu. Ključeve je u ime djece preuzela Đorđa Čolo, a gradonačelnica Maja Ćatiović je istakla značaj ovog festivala za Kotor:

 “Kulturno ljeto u Kotoru nezamislivo je bez ovog festivala, bez ove jedinstvene bajke u kojoj u]ivaju djeca ali i stariji. Festival se afirmisao kao jedan od najznačajnijih pozorišnih događaja na ovim prostorima. Ne samo da godinama doprinosi popularizaciji pozorišne umjetnosti kod najmlađih, već u velikoj mjeri utiče na umjetničko formiranje generacija djece, pružajući šansu mladima da u bogatom programu iskažu svoje talente i stvarlaštvo”.

Na svečanom otvaranju nastupio je talijanski regionalni plesni teatar OPLAS iz Umbertide u suradnji sa teatrom La Terra Nuova iz Peruđe sa spektakularnim baletom na štulama “Karmen”. Atraktivne scene, kostimi, akrobacije na štulama, svjetlosni efekti i vatromet  izazvali su oduševljenje brojne publike.

Čuvari grada će do 10. srpnja biti djeca koja će imati priliku da vide, ali i da učestvuju u nekom od 74 programa u okviru 9 programskih cjelina. Na raspolaganju su i brojne besplatne radionice koje već pohađa veliki broj djece od izrade  origamija i kolaža, nakita i suvenira, radionice ilustracija i kreativnog pisanja do arheološke i radionice za glumce i glumice. U gradu je postavljeno 9 instalacija koje su već postale glavne turističke tačke za fotografisanje. Večeras počinje i takmičarski program od 12 predstava, a nagrade će biti dodijeljene na završnoj ceremoniji 10 srpnja.