Prosvjed Hrvatskoga nacionalnog vijeća

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. travnja 2014. - 10:46
Autor: 

Početkom mjeseca srpnja 2012. godine reagirali smo kao Hrvatsko nacionalno vijeće na neistinite tvrdnje u dnevnom listu ,,Vijesti“ kako je otok Gospe od Škrpjela građen kao hram Srpske pravoslavne crkve. Pronašli smo na više mjesta takvu netočnu konstataciju i čitajući te i takve objave zapažamo da su vijesti uvijek uzimane od istog izvora za koga tvrdimo da je pogrešan, netočan, neistinit i ničim znanstveno utemeljen kao stav struke.  Zbog svega gore navedenoga, još više čudi najnovija objava u Biltenu Grada Kotora od ožujka 2014. na stranici br. 5 u tekstu ,,Gospa od Škrpjela“.

Citat: Prva crkva na ostrvu je bila crkva Srpske pravoslavne  crkve, sagrađena 1452., godine, da bi je 1632. preuzeli rimokatolici, odkad joj datira i današnji izgled.

Ovom prigodom najoštrije prosvjedujemo zbog ovakvih propusta ili namjere i tražimo da se prilikom pisanja, naročito službenih i turističkih vodiča, obvezno konzultiraju stručne osobe i da se nikako ne koriste neprovjereni izvori s tendencioznih internetskih portala. Naročito zabrinjava da se u biltenu grada koji je pod zaštitom UNESCO-a , upravo zbog svoje povijesti, povijesne činjenice ovako brutalno mijenjaju.

Vjerujemo da znanost ne služi da bi iskazala javno mnijenje već da bi ga formirala na temelju znanstvenih počela i struke, te da će se takav odnos graditi  kada su u pitanju katolici i Hrvati u Boki, ali i svi drugi, kako bi se sve povijesne specifičnosti svakoga ponaosob sačuvale u kolektivnoj memoriji naroda.

PS: Bili smo primorani ovako općenito reagirati jer u Biltenu grada Kotora nismo uspjeli pronaći ime osobe koja uređuje spomenuto glasilo.  

 

Predsjednik HNV-a

Zvonimir Deković