Prezentacija o tehnici gradnje suhozida u Gornjoj Lastvi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 17. lipnja 2014. - 12:01
Autor: 

Prezentacija o tehnici gradnje suhozida održat će se 17. lipnja (utorak) u 18 sati u Domu kulture Gornja Lastva.

Predavanja o građevinama zidanim tehnikom suhozida na prostoru Mediterana i iskustvima na polju zaštite, obnove i promocije tehnike gradnje suhozida, održat će gosti iz Slovenije i Hrvatske:

-Borut Juvanec, arhitekt, doktor nauka, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani

-Filip Bubalo, Udruga Dragodid, Vis

Projekt Dragodid je inicijativa za proučavanje i prakticiranje narodnog graditeljstva na našem kršu. Glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje.

Dragodid je selo od nekoliko kuća na krajnjem sjeverozapadu otoka Visa, udaljeno pedesetak minuta hoda od Komiže. Nema struje ni tekuće vode. Osnovano je početkom 19. stoljeća od težačke obitelji Suić, koja je za svoje stanovanje izabrala brdo pokraj svojih vinograda i polja. Kako se obitelj širila naselje je raslo, sve do druge polovice 20 stoljeća kada je napušteno. Ipak, do danas ima povremene stanovnike, i još uvijek egzistiraju dijelovi vinograda, a bere se i ružmarin. U selo povremeno na ručak, boćanje i promatranje rijetkog eleonorinog sokola (Falco eleonorae) dolaze izletnici iz Komiže.

Obezbijeđen je prijevoz za goste od Tivta do Gornje Lastve i nazad:

17.30 – iz centra Grada, kod zgrade Pošte (preko puta Općine Tivat)
17.35 – kod skretanja za Gornju Lastvu (preko puta Hotela Perper)
Povratak iz Gornje Lastve poslije predavanja.