Obljetnica hrvatske nastave u Crnoj Gori

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 10. lipnja 2014. - 11:38
Autor: 

Povodom obilježavanja 10. obljetnice hrvatske nastave u Crnoj Gori u Galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu, 12. lipnja (četvrtak) bit će otvorena izložba fotografija u 20 sati. U 20:30 sati planiran je književni susret s književnikom  Hrvojem Kovačevićem u Atrijumu ljetnikovca Buća. Obljetnica hrvatske nastave obilježit će se  također  i u Kotoru. U hotelu "Cattaro", 13. lipnja (petak) u 19 sati održat će se okrugli stol na temu perspektive hrvatske nastave u Crnoj Gori. Svečana proslava bit će održana u crkvi Svetog Duha u Kotoru u 20 sati. Posjetitelji će imati priliku da pogledaju dokumentarni film o školi hrvatskoga jezika, koji su snimili polaznici nastave hrvatskoga  jezika.

Filmsku školu za učenike hrvatske nastave iz Kotora i Tivta prošloga je tjedna održao Darovan Tušek, filmski autor iz Zagreba.  U opuštenoj i zabavnoj atmosferi učenici su stekli osnovna tehnička i teoretska znanja o snimanju filma i videa. Poticani su da se kreativno izražavaju te da budu svjesniji vizualne kulture koja ih okružuje.

Darovan Tušek je posebnu pozornost tijekom škole posvetio tome da svaki polaznik iz prve ruke osjeti što znači biti ispred i iza kamere. Učenici su se tako našli u ulozi režisera, novinara i likova. Za nadati je se da će ova filmska škola neke od njih potaknuti da samostalno istražuju magični svijet filma, a da će film koji su snimila djeca u tijeku trajanja škole obradovati sve koji ga budu gledali.