„Nezadovoljstvo nacionalnih savjeta Prijedlogom izmjena Zakona o ljudskim i manjinskim pravima“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. listopada 2014. - 10:35

Jučer je  u Kongresnoj dvorani  hotela „Podgorica“ u Podgorici održana  konferencija za novinare na temu  „Nezadovoljstvo nacionalnih savjeta Prijedlogom izmjena Zakona o ljudskim i manjinskim pravima“.

Na konferenciji   se mogao čuti usuglašeni stav svih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. Govorili  su predsjednici svih šest nacionalnih savjeta: Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća; Osman Nurković, predsjednik Bošnjačkog savjeta; Sabrija Vulić, predsjednik Muslimanskog savjeta;  predstavnik Romskog savjeta Muhamed Uković, tajnik Albanskog savjeta Faik Nika i doktor Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta.

Ministarstvo je pokrenulo postupak izmjena i dopuna dosadašnjeg Zakona o manjinskim pravima i slobodama na način da nakon sprovedene procedure bude usvojen novi zakonski tekst. Povodom toga, formirana je Radna grupa, koju čine predstavnici resornog Ministarstva, šest nacionalnih savjeta, nevladinih i međunarodnih organizacija. Radna grupa je održala deset sastanaka, ali se nije moglo doći do zajedničkog rješenja. Nacrt Zakona se nije bavio ključnim pitanjima, koje su savjeti predlagali, što je dovelo do izuzetnog nezadovoljstva njihovih predstavnika. Predviđeno je da iz Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore budu eliminirani predstavnici šest savjeta, čime  njegova osnovna funkcija postojanja zaista postaje upitna.

Fond se osnovao da bi se sačuvala etnička posebnost svih manjinskih naroda. Pristanak na ponuđeno bi značio degradiranje položaja manjina, kao i njihovih predstavnika, koji se bore za osnovna prava svojih manjina. Kako očuvati nacionalni identitet, a ne biti nazočan i ne sudjelovati u donošenju odluka vezanih za manjine...  Ne možemo se ne zapitati koliko će se netko drugi boriti za prava određene manjine, a ne biti dio nje. Dolazi do jedne velike apsurdnosti. Predstavnici samo žele sudjelovati u donošenju odluka i prava, koji se tiču nacionalnih manjina u Crnoj Gori, jer samom promjenom, koja se pokušava nametnuti, manjine ostaju bespomoćne bez predstavnika u koje imaju povjerenje.

Pomenuti savjeti, koji su nezadovoljni razvojem situacije, prinuđeni su neposredno se obratiti građanima Crne Gore, ali  i predstavnicima Savjeta Europe u Podgorici, čiji je Crna Gora punopravni član. Predstavnici manjinskih naroda osjećaju obvezu upoznati javnost s problemom, koji članove savjeta, kao i same manjine dovodi do položaja gdje gube svoj identitet.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković naglasio je da će idući korak  biti sastanak s doktorom Žugićem, ministrom financija u Vladi Crne Gore, gdje će biti zatraženo da se definira zakonski zagarantirani postotak financiranja manjinskih institucija (savjeta) u okviru posebne budžetske jedinice.