Monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. svibnja 2014. - 10:44
Autor: 

Predstavljanje monografije  Hrvatsko kulturno društvo " Ljudevit Gaj" Donja Lastva  autorice mr. Anite Mažibradić održat će se  u petak,  30. 5. 2014. godineu Domu kulture " Josip Marković" u Donjoj Lastvi  s početkom u 20 sati.

Osim autorice  o knjizi će govoriti i  povjesničarka umjetnosti,  mr. Marija Mihaliček. Medijator promocije bit će Adrijan Vuksanović.

Nakon službenog dijela promocije  uslijedit će neformalno druženje uz  VIS " Lungomare" iz Kotora.

Monografija je izašla u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a njezino izdavanje financirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Pjevačko društvo " Ljudevit Gaj" – Lastva osnovano je 2. 6. 1935. godine i u svom je sastavu imalo muški zbor i dramsku grupu. Brojilo je devedesetak članova.  Autorica monografije  mr. Anita Mažibradić, inače dugogodišnja djelatnica Istorijskog arhiva u Kotoru, historijat Društva napisala  je kronološki,  na temelju sačuvanih arhivskih podataka i pisanih dokumenata.

Osnivači su pjevačko društvo u Donjoj Lastvi nazvali po  Ljudevitu Gaju, središnjoj ličnosti Ilirskoga pokreta, vođi Hrvatskoga narodnog preporoda, lingvistu, pravopisnom reformatoru, novinaru i književniku jer je Gaj stotinu godina ranije,   1835. godine,  pribavio  kraljevu suglasnost za pokretanje lista " Novine horvatske" s književnim prilogom "Danica hrvatska, slavonska i dalmatinska".  

HKD " Ljudevit Gaj"- Donja Lastva djelovalo je do početka Drugoga svjetskog rata,  1941. godine.

Bez obzira na to koliko je kratko bilo vrijeme djelovanja Društva – svega 6 godina -  njegova je aktivnost ostavila traga na sredinu u kojoj je djelovalo, a isto je  tako i samo dobilo  pečat toga vremena između dva svjetska rata, kad su se već  nazirali  građanski maniri  u načinu života, čemu  nije samo doprinosilo pažljivo odijevanje, odabir mobilijara, posjećivanje koncerata, priredbi, plesova i slično, već i ponašanje, ophođenje prema drugima i međusobna tolerancija i uvažavanje.