Međunarodna izložba „Mapa moga kraja“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. svibnja 2014. - 10:45
Autor: 

Mapa moga kraja

Međunarodna izložba „Mapa moga kraja“ stigla je u Crnu Goru. Idejni tvorac ovog  projekta  je Istra Lazarić Toner, akademska umjetnica iz Engleske, sa željom da zbliži ljude iz različitih krajeva svijeta i prikaže  sličnosti i različitosti u tome, kako umjetnici koristeći tekstil prikazuju viđenje svoga kraja u kojem žive. 

Svečano otvaranje izložbe u Tivtu  je večeras, 5. svibnja - ponedijeljak u Galeriji ljetnikovca Buća, sa početkom u 20 sati.

Izložbu će otvoriti  historičarka umjetnosti Anastazija Miranović.

Ovo je međunarodni projekt u kojem učestvuju umjetnici iz Hrvatske, Engleske, Australije i Crne Gore. Cilj projekta je stvoriti mogućnost rada, izlaganja i druženja umjetnika iz raznih zemalja.

Na izradi zajedničke mape Crne Gore radile su umjetnice Vahida Hasanaga Nimanbegu, Renata Mašanović Rijavec, Stanka Antanasijević i Milena Mila Vladisavljević.  

Na samoj izložbi, uz mape Engleske (Helen Smith, Judith Railton, Viv Netherwood, Yvonne Body), Australije (Adriana von Runic, Annika Schank, Kjell, Deborah Leser, Brigitta Gallagher i Christina Cornioley), Hrvatske (Marija Papac, Nina Dragan Belić, Mirjana Konta, Radojka Gržinić, Sonja Privrat i Christina Fardell) i Crne Gore, moći će se vidjeti individualni radovi crnogorskih umjetnika Tinde  Bulatović, Anđelke Ljumović, Stanke Antanasijević, Miroljuba Antanasijevića i Milene Vladisavljević.

Nakon Crne Gore, izložba će biti organizirana u lipnju u Puli, Hrvatska, zatim u srpnju u  Liverpulu, V.Britanija, i na jesen ove godine u Australiji.

Istra Lazarić Toner je umjetnica poluotoka Istre i Wirral u Engleskoj. Studirala je umjetnost i dizajn u Velsu (UK), a sada radi većinom u staklu. Živi povremeno na dva poluotoka: u Istri i Wirralu. Njena inspiracija potiče iz okoline u kojoj se nalazi gdje istražuje povezanost između formi i daje im duha i društvenog značaja. Njen interes i njen rad odražava  njenu osjetljivost prema okolišu pa najradije radi od nađenih materijala koje animira i daje im važnost i ljepotu. Njeni radovi se mogu vidjeti u galerijama Istre, u Engleskoj, Škotskoj, i Španiji.