Katolički i pravoslavni svećenici služili u istom hramu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. travnja 2014. - 10:33
Autor: 

Paroh spičansko-mišićki prezviter Petar Cerović i župnik sutomorski don Dejan Turza, obnovili su poodavno prekinutu tradiciju služenja vaskršnje liturgije i uskršnje mise u istom danu.

Svetu liturgiju u hramu Svete Tekle u Sutomoru najprije je služio pravoslavni sveštenik, a prisustvovali su joj, osim pravoslavnih vjernika, i njegov katolički kolega, i takođe katolički vjernici, nakon čega su i pravoslavni vjernici sa parohom Cerovićem bili prisutni na misi koju je služio don Turza.

Uslijedilo je nakon toga simbolično nadmetanje u lomljenju jajima između dva svećenika, okončano neriješenim rezultatom.

Crkva Svete Tekle je svetinja s dva oltara, pravoslavnim i rimokatoličkim, sagrađena krajem 13. stoljeća, a pripada tipu jednobrodnih crkvica s polukružnom apsidom i kasnije dozidanim zvonikom. Građena je od pritesanog kamena, složenog u nejednake horizontalne redove. Pored ikonostasa i pravoslavne časne trpeze, u crkvi se u zapadnom traveju, prislonjen uz južni zid, nalazi i katolički oltar. Crkva je izgrađena na način karakterističan za lokalne grobljanske crkve, ali je bila smještena na jednom od značajnijih prolaza i strateških mjesta, koja su Bar svojevremeno vezivala sa zapadnim dijelom jadranske obale.

Ispod stoljetnih hrastova, tik uz crkvu se nalazi zajedničko groblje pravoslavaca i katolika. U zemljotresu 1979. godine crkva Svete Tekle je znatno oštećena, a nestručno je sanirana početkom osamdesetih, da bi tek 2005. bila restaurirana po uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika Crne Gore sa Cetinja.
Pravoslavni paroh i katolički župnik su nakon jučerašnjeg, po njima veoma značajnoj događaja, iskazali neskriveno obostrano zadovoljstvo, jer, kako su kazali, budućnost kršćana, ali i svih drugih ljudi koji žive na ovom prostoru je u suživotu, slozi, toleranciji i maksimalnom međusobnom poštovanju i uvažavanju. Kako su kazali, njegovanje tradicije vjernika pravoslavne i katoličke crkve treba da služi na ponos svima koji žive na ovom prostoru.

/Izvor: Barinfo/