Igmanska inicijativa za prekograničnu suradnju

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. lipnja 2014. - 13:53
Autor: 

Danas se u Kotoru u palači Bizanti održao radni sastanak Igmanske inicijative u suradnji s NVU "Inicijativa za regionalnu saradnju". Sastanak je organiziran s ciljem da bi se pokrenula rasprava o projektima koji su vezani za prekograničnu suradnju zajedničkih projekata na tromeđi između Republike Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Na početku sastanka nazočne je pozdravila Marija Čatović, gradonačelnica Općine Kotor, koja je između ostalog kazala: "Iskreno me raduje što je Igmanska inicijativa puno zaživila i što ćemo uložiti napore da sagledamo zajedničke interese za saradnju prekograničnih regija nakon zajedničke izjave ministara vanjskih poslova tri susjedne države potpisane u Herceg Novom 2009. godine. Očekujem da će ovaj radni sastanak odgovoriti na teme otvorene međusobne saradnje mogućnosti realizacije dogovorenih i eventualno novih projekata, te daljih perspektiva saradnje".

Kopredsjednik „Igmanske inicijative” za Crnu Goru Branko Lukovac kazao je da je osnovni povod okupljanja- mostovi suradnje među državama što je je jedna od osnovnih misija od osnivanja Igmanske inicijative. Jedan od krupnih dostignuća je i dogovor o trouglu suradnje ovih regija.

Generalni direktor Generalnog direktorata za bilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih intergracije Crne Gore, Željko Perović je rekao:"Mi smo imali veoma predusretljiv odnos skupštine Opštine Kotor i gradonačelnice Ćatović da ovaj sastanak održimo u Kotoru, gradu koji je dio projekta prekogranične saradnje na tromeđi  tri države i osobe koja je veoma aktivan učesnik mnogih programa i Igmanske inicijative, bilo da su se oni održavali u Kotoru ili drugdje. Zbog toga mislim da je zaista ovo izvanredan pokazatelj interesa i Opštine Kotor da nastavimo sa ovim i drugim projektom, a isto tako i ambijent koji treba da djeluje podsticajno kako bi mogli da se suočimo sa onim što su nam zadaci na ovom sastanku".

"Želim da iskažem iskreno zadovoljstvo odnosima Crne Gore, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine koji predstavljaju primjer prijateljskih međudržavnim odnosima, a karakterišu ih intenzivni politički dijalog, dobrosusjedski odnosi i opredjeljenje i svestrana bilateralna i regionalna saradnja. Sve ono što nas povezuje, od zajedničke istorije do evropskih i evroatlanstskih opredjeljenja, ukazuje da su međuzavisnost, očuvanje mira, suživota na ovim prostorima, naša najveća dostignuća"-istakao je Amer Kapetanović, pomoćnik ministra za bilateralne poslove-Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministarice  za regionalnu suradnju Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, Željko Kuprešak kazao je da je Republika Hrvatska kao nova članica EU  opredijeljena za pomoć svojim susjedima.

Nominovani projekti koji su  preživjeli dva financijska razdoblja ulaze i u novo razdoblje u kome je EU u periodu od 2014. do 2020. godine odredila tematske prioritete za projekte koje će financirati.

"Tematski prioriteti kada je riječ o prekograničnoj suradnji su objedinjeni i biće financirani u okviru IPA projekta prekogranične suradnje u iznosu od oko 50 miliona eura. Prioriteti su prvenstveno tržište rada,zaštita životne sredine, turizam, mala i srednja preduzeća, konkurentnost, kulturno nasljeđe, klimatske promjene i prekogranična suradnja prilikom elementarnih nepogoda", kazao je Kuprešak.

Na kraju radnog sastanka donijeti su zaključci i prijedlozi oko dalje suradnje na tromeđi tri države (Crne Gore, Hrvatske i BiH).

Regije i gradovi koje su dio pomenutog projekta su: Dubrovačko-neretvljanska županija, Dubrovnik, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle, zatim Trebinje, Ravno i Neum te Herceg Novi, Kotor i Tivat, a u realizaciji projekta učestvuju predstavnici ministarstava vanjskih poslova tri države i „Igmanske inicijative" država tzv. Dejtonskog trougla.

Među nazočnima je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Ivana Sutlić Perić.

Audio: 
Pomoćnik ministrice MVP RH Željko Kuprešak