Hrvata iz cijelog svijeta stižu u Zagreb na Crolimpijadu

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 07. svibnja 2014. - 10:47
Autor: 

Hrvatske svjetske igre 2014

Gotovo tisuću Hrvata iz Angole, Bolivije, Argentine, Novog Zelanda i još 33 države svijeta okupit će se u Zagrebu od 21. do 26. srpnja na najvećem sportskom događanju dijaspore – na Hrvatskim svjetskim igrama ili popularno zvanoj Crolimpijadi.

"Naši iseljenici koji će pristići u Zagreb snage će ogledati u 16 sportova, većinom momčadskih. Prijave primamo iz svi krajeva,igre-sudionici ljudi su oduševljeni mogućnošću ne samo nastupati na igrama, nego i doći u Hrvatsku te se družiti s Hrvatima iz cijelog svijeta, ali i domovine – približava Franjo Pavić, sportski direktor Igara. Pojašnjava kako će ovaj veliki događaj kako za dijasporu, tako i za Hrvatsku okupiti u prvom redu sportaše volontere, koji se sportom bave rekreativno, no mnogi od njih preći će i na tisuće kilometara kako bi došli u Zagreb.

Srž ovih igara nisu sama sportska natjecanja koliko njihov duh, druženje i zajedništvo iseljene Hrvatske na jednom mjestu, i to u domovini.

- Kada smo prvi puta pokrenuli igre 2006. godine, vodili smo se tom mišlju, a danas smo pred vratima trećih igara koje će biti brojnije nego ikada – ocjenjuje Željka Lešić, voditeljica Ureda Hrvatskih svjetskih igara.

Promocija Hrvatskih sportski igara dobro se širi cijelim svijetom, ponajviše radom Hrvatske matice iseljenika, ali i putem sportskih klubova koji djeluju u dijaspori te katoličke Crkve. Potporu održavanju Igara, njezini organizatori dobili su s najviših državnih istanci – predsjednika Ive Josipovića do pomoći Grada Zagreba i Turističke zajednice.

- U ljetnim mjesecima kada će se događati Igre, u Zagrebu nema puno ljudi, a mi ćemo na jednom mjestu okupiti, ne samo veliki broj natjecatelja i sudaca, nego i njihovih obitelji. Bit će to veliko okupljanje u srcu Hrvatske, ponudi ćemo brojne sadržaje, a planirali smo za sve sudionike i izlet u Vukovar - najavljuje sportski direktor Igara.

Natjecanja u atletici, boćanju, judou, karateu, košarci, nogometu, tenisu, odbojci, plivanju, rugbyu, rukometu, taekwondou i vaterpolu odvijati će se na terenima Mladosti, a svojevrsna zanimljivost igara jeste i ceremonija proglašenja pobjednika koja će se dogoditi za sve osvajače medalja – zadnjeg dana Crolimpijade i tijekom njezinog zatvaranja igre-nogomet

- Igre su podijeljene u dva natjecateljska segmenta – sportaši sudionici od 16 do 35 godina, te od 35 nadalje nadalje. Koliko je važno sudjelovati na ovoj manifestaciji, puno više nego pobijediti svjedoči i podatak da smo na prošlim Igrama imali sudionika od 72 godine koji se natjecao – prisjeća se Franjo Pavić, koji će se i sam ogledati kao natjecatelj -u tenisu.
Šarolikost ovog velikog sportskog društva, među kojima su predstavnici i četvrte generacije hrvatskih iseljenika, pokazuje i žar natjecanja tijekom kojega svoju ljutnju krene li nešto mimo sportskog plana, izražavaju na svim mogućim jezicima. No svi sudionici Crolimpijade dolaze pokazati ljubav prema domovini. Za mnoge koji u srpnju dolaze u Zagreb na igre bit će to i prvi posjet zemlji njihovih predaka.
- S tim razlogom tijekom Igara organiziramo i tečajeve hrvatskog jezika, jer mnogi od sudionika imaju hrvatske korijene, ali život u drugoj državi je ostavio traga na njihovom znaju, unatoč tradiciji i baštini u kojoj su odgajani – kaže voditeljica ureda HSI.
Osim sportskog druženja, Igre će mnogi iseljeni Hrvati iskoristiti i za poslovno propitivanje mogućnosti ulaganja u Lijepu našu, po primjeru i bračnog para Mare i Josipa Hrgetića koji su 2006. godine prvi puta došli na Igre, nakon njih uložili u podizanje i otvaranje zagrebačkog Green Gold poslovnog centra te i danas žive u Zagrebu.

/Zagreb.info/