Crkve na Verigama

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. siječnja 2015. - 10:58
Autor: 

Fotografijama koje nam šalje naš slušatelj Milenko Županović, donosimo vam još jednu priču o starim crkvama Boke koje su nažalost zanemarene.

 

Naime, na Verigama se nalaze dvije crkvice, Gospa od Anđela i Gospa od Snijega (u narodu poznata kao Gospa od Oriza), koje su kako se pretpostavlja sagrađene u 15.stoljeću.

 

Don Niko Luković u knjizi ''Zvijezda mora '' piše ,,U Verigama su bile dvije crkvice posvećene Nebeskoj Kraljici. U unutrašnjem dijelu je crkvica Gospe od Snijega , u staro doba poznata pod imenom ,,de Rexa''. Danas je napuštena. Na rtu prema Perastu stoji crkvica Marijina Pohođenja, zvana Gospa od Anđela.G. 1585 sagrađena je obrana oko crkvice protiv Turaka , koji su do g.1687 .bili gospodari suprotne strane Veriga. Stradala je od turskih galija iz Herceg Novoga prigodom napada Turaka na Perast 15.svibnja 1654. Te iste godine bila je obnovljena. Obje se crkvice spominju g.1526. Pripadaju peraškoj župi. U srednjem vijeku u Verigama živjeli su pustinjaci , koji su stajali pod zaštitom Majke Božje''.

 

Danas su crkve van funkcije, iznad njih nisu postavljene bankine i klupe radi njihove zaštite, nisu renovirane.U naselju Lepetane ne postoji nijedna tabla s natpisom da se na navedenom lokalitetu nalazi crkva Gospa od Snijega.

 

Više o stanju pomenutih crkvica u našoj fotogaleriji.