Broj Hrvata u Crnoj Gori u stalnom padu, nezadovoljni odnosom hrvatske države

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 28. travnja 2014. - 21:15
Autor: 

Tripo Schubert, prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, sada član Upravnog odbora Društva i redakcije časopisa Hrvatski Glasnik istaknuo je za narod.hr kako Hrvati u Crnoj Gori uživaju sva prava zajamčena međunarodnim konvencijama, no ne mogu biti zadovoljni odnosom Republike Hrvatske prema hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori ustvrdivši kako se „smjenjivala vlast u Hrvatskoj i od svih smo dobivali samo obećanja“. Istaknuo je problem nedostatka prostora za rad Društva, dok prostor Vlade RH u staroj jezgri Kotora stoji prazan koji bi mogao poslužiti za Hrvatski kulturni centar.

„U Vladi Crne Gore postoji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i u njemu radi i jedan pripadnik hrvatske zajednice“, istaknuo je Schubert te dodao kako je Zakonom o zaštiti manjinskih prava definirano osnivanje nacionalnih Vijeća, čiji se troškovi funkcioniranja financiranju preko Ministarstva.

Objasnio je kako je Vlada oformila i Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava preko kojega financira programe i projekte  manjinskih zajednica. U cilju promoviranja i zaštite kulture manjina, identiteta i jezika, Vlada je oformila Centar za promoviranje kulture manjina.

„Hrvati su organizirani u više udruga, od kojih je najveća, najorganiziranija i najaktivnija Hrvatsko građansko društvo Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, koje je utemeljeno 2001. godine“, ocijenio je te dodao kako društvo ima više od 1700 članova i svoju aktivnost realizira preko podružnica u Podgorici, Baru, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom.

Istaknuo je kako je društvo utemeljeno s ciljem očuvanja identiteta hrvatskog življa na prostoru Crne Gore, gradnji mostova povjerenja, suradnje i prijateljstva između naroda obje države, koji su porušeni tijekom ratnih zbivanja, promociji i prezentaciji bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa Hrvata Boke kotorske, očuvanju bokeljskog govora i hrvatskog jezika.

Broj Hrvata u Crnoj Gori je u stalnom padu

„Apsolutni broj Hrvata u Crnoj Gori je u stalnom padu“, istaknuo je dodajući kako ih je prema posljednjem popisu registrirano oko 6900, ispod 1 posto od cjelokupne populacije u Crnoj Gori, a najveći broj Hrvata je lociran u gradovima i mjestima Boke kotorske.

Pojasnio je da s obzirom na broj Hrvata u Crnoj Gori, mogu biti zadovoljni što imaju zastupnika u parlamentu i ministricu bez portfelja u Vladi.

„To je produkt lojalnosti hrvatske populacije državi Crne Gore i što smo plebiscitarno poduprli čin osamostaljenja Crne Gore“, istaknuo je Schubert te dodao kako u lokalnom parlamentu Općine Tivat imamo četiri vijećnika, a u Kotoru dva.

Hrvati u Boki kotorskoj su autohtoni narod i trebaju imati sličan tretman kao Hrvati u BiH

Istaknuo je kako ne mogu biti zadovoljni odnosom Republike Hrvatske prema hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.

„Smjenjivala se vlast u Hrvatskoj i od svih smo dobivali samo obećanja“, ocijenio je Schubert te dodao kako se programi i projekti hrvatskih Udruga financiraju putem natječaja kojega državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske provodi preko Veleposlanstva i to s malim sredstvima, oko 30.000 eura.

Naglasio je kako se treba prijeći s obećanja na djela.

„Hrvati u Boki kotorskoj su autohtoni narod i bilo bi normalno imati sličan tretman kao prema Hrvatima u BiH“, zaključio je Schubert.

Potreban nam je prostor za Hrvatski kulturni centar, a prostorije Vlade RH u Kotoru stoje prazne

Schubert je kao najveći problem istaknuo nedostatak prostora za rad.

„Svoju djelatnost Društvo obavlja u malom prostoru ispod tribina zatvorenog plivačkog bazena“, rekao je te dodao kako je „prije Drugog svjetskog rata u Kotoru postojao Hrvatski dom – danas je to za nas misaona imenica“.

„Međutim, našom velikom zaslugom država Crna Gora je poklonila jednu palaču u staroj gradskoj jezgri Kotora Vladi Republike Hrvatske za konzularne i druge namjene, koja više godina stoji prazna“, istaknuo je te dodao „naš je prijedlog da se u njoj locira Hrvatski kulturni centar ili Hrvatski dom, u okviru kojih bi i HGD CG riješio svoje stambeno pitanje“.

Izvor: narod.hr