Akcija čišćenja obale - "Let’s Do It Montenegro"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. travnja 2014. - 8:30
Autor: 

Let's Do It Montenegro

Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid organizira veliku akciju čišćenja crnogorske obale pod nazivom ,,Let's Do It Montenegro", koja će se održati 10. svibnja u svih šest primorskih općina. Akcija je pokrenuta u sklopu svjetskog pokreta ,,Let's Do It" koji za cilj ima podizanje svijesti građana o ekološkim problemima zajednice u kojoj žive.

Zajedničkim zalaganjem planiramo da 10. svinja uklonimo sav otpad sa plaža i priobalnog dijela Crne Gore, u saradnji sa komunalnim službama sakupljeni otpad biće odložen na lokalnim deponijama.

ADP-Zid je obezbjedio android aplikaciju za mapiranje smeća ,,Let's Do It Montenegro" pomoću koje građani mogu postavljati slike zagađenih lokacija sa primorja. Zainteresirani mogu preuzeti aplikaciju sa fejsbuk strane www.facebook.com/letsdoitmontenegro, kao i sa Google Play Stora. Takođe pozivamo građane da šalju fotografije zagađenih lokacija na mejl adresu letsdoitmontenegro@gmail.com.

Android aplikacija omogućava građanima da putem Google mapa tačno odrede na kojim lokacijama se nalazi otpad, kao i da odrede o kojoj količini i vrsti otpada se radi. Zahvaljujući ,,mapi smeća'' bićemo u mogućnosti da odredimo broj volontera i način na koji će se čistiti svaka od označenih lokacija .

Na sam dan akcije (10. svibnja) biće postavljeni info punktovi na nekoliko lokacija u drugim primorskim općinama, na tim mjestima volonteri će moći da se prijave za učešće u akciji, da preuzmu opremu za čišćenje, kao i da dobiju sve potrebne informacije. Deset dana prije početka akcija svi volonteri će biti obaviješteni gdje će biti raspoređeni 10.svibnja.

ADP-Zid kao nacionalni kordinator akcije "Let's Do It Montenegro" poziva sve građane, organizacije i institucije da uzmu učešća u velikoj akciji čišćenja našeg primorja. Zainteresirani se mogu prijaviti putem fejsbuk stranice www.facebook.com/letsdoitmontenegro, kao i u kancelarijama partnerskih organizacija na primorju.

"Let's Do It Montenegro" je dio regionalne inicijative "Let's Do It Mediteterranean" u okviru kojeg će se čistiti priobalje 21 države mediteranskog basena. Inicijativa je pokrenuta sa namjerom da se pospješi saradnja civilnog, javnog i privatnog sektora na rješavanju problema nagomilanog otpada na obali Sredozemnog mora.