Smijeh Schunkove grafike šifra je za novo čitanje ‘Fratara’

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. svibnja 2018. - 9:11

Iako smijeh, svojstven isključivo čovjeku, sadrži široke mogućnosti kojima oslobađa, preobražava i mijenja percepciju i samospoznaju, nerijetko ga u društvu nedostaje. Naročito nedostaje smijeha na vlastiti račun kao nekog višeg oblika inteligencije, smijeha koji ima snagu približiti čovjeka vlastitoj istini, na blagotvoran način. Upravo zato ukazujemo na knjigu „Fratri u zgodama i nezgodama“, fra Tomislava Brkovića iz Rame koja približava čitatelja kreativnom i imaginativnom karakteru smijeha. Taj smijeh čovjeka uči čak i kritičkom mišljenju jer, između ostaloga, čini duhovitim i vedrim i ono što nije uvijek takvo. Pri tome se fratri i njihov život ne mistificiraju, naprotiv šalama se demistificira, u čemu ilustracije imaju važnu ulogu.

O autentičnosti ove knjige i njezinoj utemeljenosti u povijest, kulturu i društvo Bosne te onome što čini njezin duh, a to su, razumije se, franjevci, ponajprije mogu govoriti sami franjevci jer su još živi neki koji se spominju i koji su prikazani, ili ako nisu, njihove se šale i marifetluci rado prepričavaju u franjevačkim krugovima. Ono što je čini vrijednom jest svakako to što nam način na koji je realizirana uzorno približava njihov svijet, jednostavnost i vedrinu pristupa životu kroz prikaz svakodnevnih situacija. Od dolaska Osmanlija, austrougarskog razdoblja, komunizma, zadnjeg rata i danas, zgodama i nezgodama prikazana je likovno i riječima opisana povijest bosanskih franjevaca.

Kada je autor prije više od desetljeća pripremao prvo izdanje svoje knjige zasigurno nije očekivao da će knjiga dozivjeti četiri izdanja. Posljednje je objavila izdavačka kuća Synopsis. Sva prethodna izdanja bila su ilustrirana i potpisuju ih poznati karikaturisti: Otto Reisinger, Mirza Ibrahimpašić i Davor Schunk čija se izložba trenutno prikazuje u Galeriji Greta. Uz ta je izdanja 2015. godine objavljeno i specijalno strip-izdanje naslova „Fratri bosanski u stripu (Na svoj račun na svoj način)“ koje je ilustrirao Marko Dješka.

Tekst procitajte na portalu Arteist