Dva programa posvećena monografiji „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. ožujka 2022. - 19:16
Autor: 

NVU Društvo za kulturni razvoj "Bauo" participira u realizaciji dva kulturna programa - u Podgorici, 24. 3., a koji su u vezi s nedavno objavljenom monografijom u izdanju izdavačke kuće "HeraEdu" iz Beograda i Društva "Bauo" - "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta", dr. Mirjane Blagojević, odvjetnice i povjesničarke prava iz Beograda.

Prvi događaj jeste predstavljanje monografije "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta" u Multimedijalnoj dvorani  KIC "Budo Tomović" u Podgorici, 24.3., u 14 h. Na predstavljanju će govoriti Dragan Mitov Đurović, novinar i publicist, mr. Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika drugog izdanja, kao i autorica. Predstavljanje se organizira uz podršku firme "Bijeli Pavle" d. o. o. iz Danilovgrada. Ulaz je slobodan.

Drugi događaj jeste predavanje dr. Mirjane M. Blagojević posvećeno upravo njenoj monografiji o pomorskom pravu Kotora i Dubrovnika prema odredbama njihovih statuta i organizira ga Fakultet za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice, u četvrtak, 24. 3., s početkom u 17 h u amfiteatru A4. Moderator razgovora s autoricom  je mr. Dušan Medin, suradnik u nastavi Fakulteta za kulturu i turizam na predmetima iz kulturne baštine, koji je i jedan od urednika monografije. Događaj se organizira kao dio gostujuće nastave za studente druge i treće godine na predmetima iz kulturne baštine, a otvoren i za zainteresirane, uz prethodnu najavu Fakultetu.

 

O KNJIZI 

„Podsjećamo, prvo izdanje knjige objavljeno je 2020. godine, a zbog interesovanja stručne i šire javnosti, 2021. godine je doštampano druo izdanje. Urednici drugog izdanja su Zorica Stablović Bulajić, izvršna direktorica izdavačke kuće HeraEdu, i mr Dušan Medin ispred Društva "Bauo". Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju dr Mirjane Blagojević, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić, mentor. Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, ispisa na preko 600 strana, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjigi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla. Knjiga je dio biblioteke-edicije "Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva "Bauo". Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr. Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor“.