Pedesetak književnih zvijezda na Festivalu svjetske književnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. kolovoza 2021. - 11:46
Autor: 

Deveti Festival svjetske književnosti ove će godine od 5. do 11 rujna ugostiti u Zagrebu više od pedeset svjetskih i domaćih književih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta, najavila je u ponedjeljak izdavačka kuća Fraktura.U sklopu Festivala održat će se više od trideset književnih događanja, dvije kazališne predstave i izložbe hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama.

Ove je godine u središtu interesa slovenska književnost te obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu.Tijekom Festivala posebno će biti predstavljena bjeloruska književnost i njezini autori, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.

Kao najveću zvijezdu ovogodišnjeg festivala, Fraktura najavljuje bjelorusku dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Svetlanu Aleksijevič te španjolskog pisca Manuela Vilasa. U Zagreb dolaze i Javier Cercas, Svetislav Basara, Michael Martens, Karl-Markus Gauss, Dror Mišani, Philippe Claudel i drugi.

Festival se otvara u suradnji s HRT-om u emisiji Sunčana strana Prisavlja 5. rujna u 20 sati, a gosti svečanog otvaranja bit će Zoran Predin, Manuel Vilas i Dragan Velikić.

Poznati slovenski kantautor, ali i pisac Zoran Predin na Festivalu će predstaviti svoj prvi roman “Mongolske pjege”, suvremeni srpski pisac Dragan Velikić govoriti o odnosu prema gradovima i hotelima, dok će španjolski pisac Manuel Vilas govorit će o temi autofikcije.

Na okruglom stolu o bjeloruskoj književnosti i stanju u toj državi razgovarat će bjeloruski pisci u egzilu Julia Cimafiejeva i Alhierd Bacharevič, dok će o prekinutim vezama između književnosti i demokracije, posebno u doba nakon pandemije, diskutirat Svetlane Aleksijevič, Slavenka Drakulić i Karl-Markus Gauss.

"Dvostruki portret" kao i uvijek spaja hrvatske i inozemne pisce u zanimljiv i plodonosan dijalog, pa će tako publika moći čuti autore ponekad iznimno različite u načinu i pristupu, ali uvijek posvećene svom djelu i temama koje ih spajaju. Uz ostalo, s dvjema najvažnijim makedonskim spisateljicama i kratkopričašicama Lidijom Dimkovskom i Rumenom Bužarovskom razgovarat će Korana Serdarević.

U programu "Pisac i njegov čitatelj" Michael Martens i Miljenko Jergović razgovarat će o Ivi Andriću, a Sinan Gudžević provest će publiku kroz svijet putopisca i ljubitelja knjiga Karl-Markisa Gaussa. 

Ovogodišnje Književne matineje moderiraju učenici XII., V. i X. zagrebačke gimnazije. U izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji susrest će se s Markom Gregurom, Zoranom Ferićem i Evelinom Rudan.

Ove godine trideset peta je godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica Francuskog instituta u Zagrebu. Monodramu temeljenu na njezinim autobiografskim tekstovima Simone, fragmenti režirala je Snježana Banović, dok slavnu feministkinju utjelovljuje Alma Prica, s kojom će u scenskom dijalogu nastupiti i jazz-pijanist Matija Dedić. Još jednu predstavu, U Kabinetu čud(ovišt)a, inspiriranu suvremenom francuskom feministicom Leïlom Slimani, osmislio je Saša Božić, a izvode ju Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.

Nekoliko dana prije početka Festivala bit će otvorena u Galeriji Canvas izložba na kojoj najistaknutiji hrvatski likovni umjetnici interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju Festivala.

Ulaz će se naplaćivati za većinu događaja koji se odvijaju u Hrvatskom glazbenom zavodu, a ulaznice se mogu kupiti na https://hgz.kupiulaznicu.hr/ i na blagajni HGZ-a.

Za ulazak na programe bit će obavezna COVID potvrda, ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).
 

(Hina)