Grabar-Kitarović danas na konferenciji "Žene na vlasti" u UN-u

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 12. ožujka 2019. - 11:26
Autor: 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas sudjeluje na konferenciji "Žene na vlasti" u UN-u, a svoj će boravak u New Yorku obogatiti i brojnim bilateralnim susretima.

Konferencija "Žene na vlasti" želi pokazati koliko je važno da se žene zauzmu za sebe i nikada ne odustaju, a odgovornost žena političarki je da svojim postupcima i djelima pokažu drugim ženama i djevojkama širom svijeta da vjeruju u sebe i budu odlučne u rušenju svih prepreka koje im se nađu na putu.

Osim hrvatske, na koferenciji među ostalima sudjeluju litavska i estonska predsjednica, islandska premijerka i visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini.

Među ostalima, Grabar-Kitarović će se u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, predsjednicom Opće skupštine UN-a Maríom Fernandom Espinosom Garcés i izvršnom direktoricom UNICEF-a Henriettom Fore. 

Već je razgovarala s kolumbijskom potpredsjednicom Martom Lucíom Ramírez i zajednički su zaključile kako dvije države imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose i bez otvorenih pitanja, kaže se u priopćenju s Pantovčaka.

Govoreći o projektima zemalja članica Europske unije i Kolumbije, naglašeno je kako hrvatska nevladina udruga „Društvo za psihološku pomoć“ provodi edukacijski program „Razvoj kapaciteta za psihosocijalnu potporu - Osnaživanje kolumbijskih pomagačkih stručnjaka za pružanje psihosocijalnih usluga“ s Delegacijom Europske unije u Kolumbiji.

Svrha projekta je pomoći kolumbijskim stručnjacima uspješnije se nositi sa psihosocijalnim posljedicama koje trpe žrtve dugogodišnjeg sukoba u Kolumbiji, uzimajući pri tome u obzir iskustva koja su hrvatski stručnjaci stekli tijekom rata u Hrvatskoj i drugdje.

Isto tako, nakon bilateralnih posjeta i kontakata tijekom 2017. godine i 2018. godine, ostvarena je suradnja u području sveobuhvatnog modela pronalaska nestalih osoba i identifikacije posmrtnih ostataka uslijed ratnog djelovanja između hrvatskog Ministarstva branitelja i kolumbijskih partnera.